7 chefs θυμούνται & προτείνουν

Τα Χριστούγεννα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στα στενά και τις λεωφόρους της πόλης, μα κυρίως έχουν κάνει την εμφάνισή τους μέσα μας.

Χριστούγεννα είναι οι στιγμές, οι μυρωδιές, οι συναντήσεις, το «μαζί». Μετά τα περσινά, τα οποία έμειναν φυλακισμένα πίσω από βιτρίνες, χωρίς κανείς να μπορέσει να τα χαρεί όπως θέλει, φέτος ξημερώνουν νέες ημέρες στην πόλη, οι οποίες, στο χέρι μας είναι, να θυμίσουν εκείνες τις παλιές, τις προ κορωνοϊού. Ώρα για έξοδο, για διασκέδαση, συντροφιά με την αγαπημένη μας παρέα, την οικογένεια, τις ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες γεύσεις. Επτά σεφ είναι εδώ για να προτείνουν, να νοσταλγήσουν και να μας κάνουν να αισθανθούμε στον χώρο τους, σαν στο σπίτι μας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ
Ελληνική κουζίνα με ιδιαίτερες πινελιές στην «Αυλή του Ζήκου»

Το μαγαζί
Μία… αυλή γεμάτη με ξεχωριστές γεύσεις, που θυμίζει σκηνικό από ασπρόμαυρη ελληνική ταινία, βρίσκεται στο Γαλάτσι. «Η Αυλή του Ζήκου» άνοιξε τις πόρτες της προς το νοσταλγικό παρελθόν της παλιάς Αθήνας το 2017, ενώ το 2020, με την άφιξη του σεφ Χρήστου Μπιτσάκη, ήρθαν στο πιάτο μας αυθεντικές ελληνικές γεύσεις με ιδιαίτερες πινελιές. Ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές, μεράκι για γεύση και δημιουργία είναι τα τρία στοιχεία που έχουν οδηγήσει στη διαμόρφωση του πιο ευφάνταστου καταλόγου στην περιοχή. Για να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά πιάτα, καλύτερα να κάνετε κράτηση, αφού σιγά-σιγά όλη η Αθήνα ανακαλύπτει τις νοστιμιές της «Αυλής του Ζήκου».

O chef θυμάται
«Διάλεξα να προτείνω το παραπάνω πιάτο, καθώς η δημιουργία του βασίζεται σε δική μου παιδική ανάμνηση. Η μητέρα μου συνήθιζε να μαγειρεύει την ημέρα των Χριστουγέννων μια κρεατόσουπα, χρησιμοποιώντας ολόκληρο το κεφάλι από το μοσχάρι. Το πιο ντελικάτο μέρος είναι τα μάγουλα, τα οποία, λόγω της ονομαστικής μου εορτής, πάντα κατέληγαν στο πιάτο μου! Στην ανάμνησή μου, η μυρωδιά από τη σούπα έχει συνδυαστεί με τη μυρωδιά από τα τζάκια που άναβαν στη γειτονιά. Επομένως, για να δημιουργήσω το συγκεκριμένο πιάτο, χρησιμοποίησα για συνοδευτικό τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας που δίνει την αίσθηση εκείνης της θαλπωρής. Αν τα Χριστούγεννα είχαν γεύση, για μένα θα ήταν αυτή!»

Το πιάτο
Ο Χρήστος Μπιτσάκης προτείνει ένα πιάτο από το μενού της «Αυλής του Ζήκου» που μυρίζει… Χριστούγεννα: Μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας και ψητά ντοματίνια, ένα πιάτο που μαγειρεύεται 16 ώρες σε κενό αέρος, με δεντρολίβανο και παλαιωμένο κρασί. Σερβίρεται αχνιστό, όπως ταιριάζει τις κρύες μέρες του χειμώνα, ενώ η καπνιστή μελιτζάνα, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο κομμάτι του κρέατος, αναδεικνύει τις ξεχωριστές ελληνικές γεύσεις που θυμίζουν κυριακάτικο ή γιορτινό οικογενειακό τραπέζι.

Η Αυλή του Ζήκου
Λεωφ. Βεΐκου 85, Γαλάτσι
Fb: Η αυλή του Ζήκου
Ig: @avli_tou_zikou
www.avlitouzikou.gr


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ελληνικές νοστιμιές κι αρώματα στο σημείο αναφοράς των Εξαρχείων

Το μαγαζί
Η «Ροζαλία» είναι από αυτά τα μαγαζιά της πόλης που έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του γενιές και γενιές Αθηναίων. Αυθεντικό γευστικό στέκι, η κουζίνα του προσφέρει λαχταριστές λιχουδιές που θυμίζουν οικογενειακά τραπέζια. Ορεκτικά, φρέσκα ψάρια, σούπες, ψητά, ποικιλίες, μαγειρευτά, καλύπτουν όλα τα γούστα και τις ορέξεις, αφού μαγειρεύονται με εξαιρετικές πρώτες ύλες, πολλή αγάπη και μπόλικο μεράκι. Συνόδευσε το φαγητό σου με διαλεχτά ποιοτικά αποστάγματα, με το κρασί να έχει την τιμητική του. Ψαγμένα χύμα κρασιά από Έλληνες μικροπαραγωγούς, σε ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από την Καρδίτσα μέχρι την Κρήτη.

Το πιάτο
Η «Ροζαλία», κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μας συστήνει το εορταστικό μενού της, με νέες γεύσεις και ιδιαίτερες πινελιές. Φέτος, η ψητή γουρουνοπούλα είναι από τα δυνατά πιάτα, αφού μας ταξιδεύει στις εποχές που μυρωδιές ψητού κατέκλυζαν τις γειτονιές και τα χωριά, ενώ τσουγκρίσματα, γέλια και πειράγματα ακούγονταν από τα ανοιχτά παράθυρα. Στην καρδιά της Αθήνας, η παραδοσιακή γεύση έρχεται να γεμίσει τα Χριστούγεννά μας.

O Γιώργος Σεβαστόπουλος θυμάται
«Αυτό που συνειδητοποιώ είναι ότι κάποτε, όταν δεν υπήρχε τόσο διαδεδομένα η έννοια του γεύματος εκτός σπιτιού, αναμέναμε τις γιορτές, ώστε να γευτούμε ένα πλούσιο τραπέζι με μπόλικα και διαφορετικά εδέσματα. Όταν η γουρουνοπούλα ήταν έτοιμη, καταλάβαινες ότι συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Τέτοιες επιλογές φαγητού δεν συμπεριλαμβάνονταν στην καθημερινότητα. Φαγητά όπως η γουρουνοπούλα, που συνοδευόταν με διάφορους μεζέδες ή με μια πίτα που φτιαχνόταν ειδικά για εκείνες τις ημέρες, αποτελούσαν μια πολυτέλεια που ξεχώριζε τις γιορτές στη συνείδησή μας. Κάπως έτσι θέλω να περνά και ο κόσμος στη Ροζαλία!».

Ροζαλία
Βαλτετσίου 59, Αθήνα
Τ.: 210 380 2725
Site: www.rozalia.gr
Fb: Ροζαλια


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΕΙΡΙΟΣ ΚΟΜΙΧΕΙΛΗΣ
Μοναδικές γαστρονομικές δημιουργίες στον πιο υπέροχο κήπο του Χαλανδρίου

Το μαγαζί
Μπαίνοντας από μία είσοδο που βρίσκεται σε μία από τις πιο κεντρικές οδούς του αγαπημένου μας Χαλανδρίου, σας περιμένει μία μεγάλη αυλή που δεν φαντάζεται κανείς πως μπορεί να είναι εκεί! Ένας κήπος μυστικός, με λεμονιές, μυρωδάτα γιασεμιά και άλλα αναρριχητικά φυτά, όπου η γεύση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκλεκτό μεζεδοπωλείο, στο οποίο η ελληνική γεύση μπλέκεται με τη φαντασία του Δημήτρη και του Σείριου. Η συχνή ανανέωση του μενού με νέες δημιουργίες είναι ένας από τους λόγους που μας κάνει να το επιλέγουμε ξανά και ξανά. Μαζί με την προσεκτικά διαλεγμένη λίστα κρασιών, η γευστική εμπειρία απογειώνεται.

Oι chefs θυμoύνται
«Τα Χριστούγεννα ήταν πάντα για εμάς μια οικογενειακή γιορτή. Όταν αρχίσαμε να δουλεύουμε, περνούσαμε τις γιορτές μαζί με συναδέλφους στο εκάστοτε μαγαζί. Με τον «Μυστικό Κήπο», όμως, έγινε κάτι πολύ διαφορετικό. Τα πρώτα Χριστούγεννα που ανοίξαμε οι οικογένειές μας μαζεύτηκαν για να κάνουμε γιορτές όλοι μαζί. Τότε ήταν που καταλάβαμε ότι έχουμε το δικό μας μαγαζί. Όλοι ήμασταν μαζεμένοι στον δικό μας χώρο, διασκεδάζαμε και μαζί με τους πελάτες δημιουργήθηκε ένα πάρα πολύ ωραίο κλίμα».

Το πιάτο
Ο «Μυστικός Κήπος» δουλεύει με εξαιρετικές πρώτες ύλες, οι οποίες συνδυάζονται με την αγάπη και το μεράκι των ιδιοκτητών για καλό φαγητό. Έτσι, συχνά στον κατάλογο συναντάμε ελληνικά προσεκτικά διαλεγμένα προϊόντα, που μαγειρεύονται ευφάνταστα για να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό καλοφαγά. Γι’ αυτό, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ένα… κόκκινο στολίδι έρχεται να γεμίσει το πιάτο μας. Κοκ παντζαριού που αποτελείται από μαριναρισμένο παντζάρι με κατσικίσιο ελληνικό ροκφόρ από τη φάρμα Μαλτέζου.

Μυστικός Κήπος
Καραολή Δημητρίου 21, Χαλάνδρι
Τ.: 213 03 70 929
Ig: mistikos.kipos
Fb: Μυστικός Κήπος


ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΙΤΑΣ
Λαχταριστές μπουκιές και παιχνιδιάρικες γουλιές στο Κουκάκι

Το μαγαζί
Ο… «Κύριος Μουσάτος» έχει φτιάξει τη δική του παρέα πάνω στη μικρή πλατεΐτσα της Φαλήρου στο Κουκάκι. Και όχι άδικα, αφού γεύση, ροφήματα, drinks και καλή διάθεση συνδυάζονται σε έναν ζεστό χώρο, που έχει κλέψει τις καρδιές μας από την πρώτη μέρα λειτουργίας. Προσεγμένο μενού, που καλύπτει όλες τις ώρες της ημέρας, με επιλογές πρωινού, brunch, μεσημεριανού και δείπνου, ενώ ο καφές, τα early drinks και τα κοκτεϊλάκια είναι τα καλύτερα συνοδευτικά για την απογείωση των γεύσεων. Cozy και φιλόξενο, σου δίνει την αίσθηση ενός οικείου σαλονιού που όλοι περνούν καλά, αφού πρώτη μέριμνα του Χρήστου και της Ναταλίας είναι να μας φροντίσουν και όχι απλά να μας εξυπηρετήσουν!

Το πιάτο
Χριστουγεννιάτικο χρώμα δίνει η ολοκαίνουργια άφιξη στο μενού του Monsieur Barbu: ραβιόλια παντζαριού γεμιστά με τυρί. Μια ιδιαίτερη συνταγή, που δίνει στο πιάτο μας ένα έντονο κόκκινο χρώμα, ενώ ικανοποιεί ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Τα ραβιόλια λούζονται από μία σάλτσα βουτύρου και κρασιού, ενώ τα flakes του κρητικού ανθότυρου δίνουν τη δική τους γευστική πινελιά. Χρώματα, αρώματα, νοστιμιά και δημιουργικότητα έρχονται στο τραπέζι μας για ένα χορταστικό γεύμα.

O chef θυμάται
«Τα Χριστούγεννά μας θα έλεγα ότι είναι οικογενειακά. Τουλάχιστον έτσι τα αισθανόμαστε εμείς, ακόμα και γεμάτο με πελάτες να είναι το μαγαζί. Συγκεκριμένα, τα Χριστούγεννα του 2019 ηταν πραγματικά σαν να ήμασταν στο σπίτι με κόσμο και φίλους. Μία απο τις μέρες των γιορτών είχαμε κάνει ενα bazaar και είχαν φτιάξει οι κόρες μας σοκολατάκια και συμμετείχαν με πολλή χαρά στο event. Εκείνα τα Χριστούγεννα, συγκεκριμένα την ημέρα της γιορτής μου, που το μαγαζί ήταν κλειστό, ήρθε να φάμε στο σπίτι μας ένας υπάλληλός μας που κατάγεται από άλλη χώρα και ήταν μόνος του, αφού η οικογένειά του ήταν μακριά. Ήταν πολύ συγκινητικό. Έφερε δώρα στα παιδιά και εντάχθηκε στην οικογένειά μας. Τα Χριστούγεννα είναι σύμβολο αγάπης».

Monsieur Barbu
Φαλήρου 59, Κουκάκι
Τ. 21 0924 7555
Fb Page: Monsieur Barbu
Instagram: @monsieurbarbu.ath


ΘΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαγεία της γεύσης κρύβεται στην απλότητα

Το μαγαζί
Το όραμα του Θάνου Βλαχόπουλου ήταν, μέσω της μαγειρικής τέχνης, να επιστρέψει στις ρίζες και να διαφυλάξει τις παραδοσιακές γεύσεις. Τα κατάφερε! Ανοίγοντας τις «Προκομένες», έχει την ευκαιρία να φέρει στο πιάτο μας συνταγές που θυμίζουν οικογενειακό τραπέζι. Με γνώμονα ότι το φαγητό εκτός από γεύση και θρέψη, προσφέρει ζεστασιά και στην ψυχή, οι νοστιμιές που έρχονται στο τραπέζι μας βασίζονται στη μεσογειακή κουζίνα, στα προσεκτικά επιλεγμένα υλικά και στον… συγχρονισμό, αφού δεν παίζει ρόλο μόνο το υλικό, αλλά και η στιγμή που θα το προσθέσεις στη διάρκεια του μαγειρέματος.

O chef θυμάται
«Η κουζίνα ήταν το δωμάτιο που αποτελούσε τον πυρήνα της οικογένειας. Πάνω από τα μάτια και τους φούρνους δεν «πλάθονταν» μόνο φαγητά αλλά ανθρώπινες σχέσεις και χαρακτήρες. Σχεδόν όλες μου οι παιδικές αναμνήσεις προέρχονται από την κουζίνα, όπου το μαγείρεμα και το σερβίρισμα είχαν την ιεροτελεστία τους. Ακόμη και ο ελληνικός καφές σερβιριζόταν ανάλογα με τα κέφια ή την εποχή. Ειδικά τα Χριστούγεννα, μου έρχεται σχεδόν στη μύτη η μυρωδιά από το μαχλέπι της βασιλόπιτας όπως το χτυπούσαμε με το γουδί. Φυσικά συμμετείχα κι εγώ στις ετοιμασίες από μικρός. Με αυτές τις μνήμες μαγειρεύω. Κι αυτές οι μνήμες δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε συνταγές…».

Το πιάτο
Τα χριστουγεννιάτικα ελληνικά τραπέζια ξεχωρίζουν για την ποικιλία και την ομαδικότητα! Αυτό συνέβαινε και στο σπίτι του Θάνου, όπου όλη η οικογένεια μέσα στην κουζίνα έφτιαχνε καλούδια για όλα τα γούστα. Ένα βασικό πιάτο ήταν πάντα οι λαχανοντολμάδες, όπου όλοι συμμετείχαν στη δημιουργία τους. Αποτελούσε κάτι σαν το πέρασμα στις κυρίως λιχουδιές. Φυσικά, δεν λείπει από το μενού των «Προκομένων». Με μοσχαρίσιο κιμά και διάφορα μυρωδικά, έρχονται καυτοί, χορταίνουν και προσφέρουν ανεπανάληπτη θαλπωρή.

Προκομένες
Άλσους 7, Γλυφάδα
Τ.: 210 89 85 996
www.prokomenes.gr
Fb: @prokomenes.gr
Ig: @prokomenes


ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΑΡΟΜΑΤΗΣ
Παραδοσιακές γεύσεις που μας ταξιδεύουν σε παιδικές μνήμες

Το μαγαζί
Στην καρδιά της Αθήνας, μας περιμένει ένα εστιατόριο που μοιάζει με αρχοντικό ελληνικό σπίτι, με τον κάτω όροφο να λειτουργεί ως όμορφη, ανθισμένη αυλή και τον πάνω όροφο ως ένα ζεστό, αθηναϊκό σαλόνι. «Στου Μάμμα», η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της, αφού ο Μιχάλης έχει διαμορφώσει ένα μενού που σκοπό έχει να φέρει στο τραπέζι μας γεύσεις παραδοσιακές και λαχταριστούς μεζέδες, με ξεχωριστές πινελιές και διαφοροποιήσεις. Σαλάτες, ορεκτικά και μεζέδες συναντιούνται με ελληνικά αποστάγματα και cocktails στα τραπέζια του Μάμμα, όπου μεγάλες και μικρότερες παρέες απολαμβάνουν τις δημιουργίες του Μιχάλη.

Το πιάτο
Σαλάτα «στου Μάμμα» με σπέσιαλ πιάτο-έκπληξη ειδικά για τα Χριστούγεννα.
Η σαλάτα «στου Μάμμα» είναι ουσιαστικά μια αποδομημένη σπανακόπιτα, με φρέσκο χειροποίητο φύλλο. Ένα πιάτο από τη γιαγιά του Μιχάλη, την οποία και θυμάται να ξυπνάει νωρίς το πρωί για να ανοίξει φύλλο στον πάγκο της κουζίνας. Παράλληλα, τα Χριστούγεννα, δεν έλειπε από το οικογενειακό τραπέζι το ταψί με χοιρινό και πατάτες στον φούρνο, ένα πιάτο που ενέπνευσε τον Μιχάλη να δημιουργήσει μία σπέσιαλ συνταγή που θα απολαύσουμε «στου Μάμμα» φέτος τις γιορτές.

Ο chef θυμάται
«Οι συνταγές βασίζονται στις μνήμες που έχω από τη γιαγιά μου. Εκτός από τη σπανακόπιτα και τις διάφορες άλλες πίτες για τις οποίες άνοιγε φύλλο, έφτιαχνε άφθονες συνταγές που η γεύση τους ήταν αξεπέραστη, μα πάνω απ’ όλα οικεία. Αυτές οι μνήμες είναι που με ενέπνευσαν σχεδόν για όλες τις συνταγές που υπάρχουν στο μενού, οι οποίες βασίζονται σε κλασικές γεύσεις. Ο ελληνικός μεζές είναι κάτι που μοιράζεται. Ιδανικός για παρέες, συνδυάζεται
με ποτό και χορταίνει».

Στου Μάμμα
Χριστοκοπίδου 7, Αθήνα
Τ. 21 0324 6222
Fb Page: Στου Μάμμα
Ig Page:@stou_mamma


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ
Ξεχωριστά γεύματα με την αγάπη του «Για Δες»

Το μαγαζί
Λιτό, όμορφο, ζεστό, φιλικό, μα πάνω απ’ όλα γεμάτο με ξεχωριστά πιάτα και γεύσεις. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συγκεντρώνει το «Για Δες», το αγαπημένο μας μαγαζί στα Άνω Πατήσια, με τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα. Ο Γιάννης Καρυπίδης έχει διαμορφώσει ένα δημιουργικό μενού, με όλα τα πιάτα να είναι δικής του έμπνευσης και να φέρουν ξεχωριστές πινελιές που απογειώνουν τις γεύσεις. Συνδυάζονται άψογα με την ενημερωμένη wine list, ενώ, στο τέλος, οι ιδιαίτερες γλυκές δημιουργίες του Γιάννη επιφυλάσσουν το καλύτερο κλείσιμο για το γεύμα μας.

O chef θυμάται
«Τα Χριστούγεννα, για εμένα, συνδυάζονται με οικογένεια! Και επειδή είναι και η γιορτή του πατέρα μου, πάντα την περίμενα με χαρά. Το σκηνικό είναι χριστουγεννιάτικο δέντρο, πολλά στολίδια, τεράστιο τραπέζι, ποικιλία φαγητού, μυρωδιά κουραμπιέ και μελομακάρονου. Για μένα, είναι και ένα “διάλειμμα” από την κουζίνα, καθώς μαγειρεύει η μητέρα μου για όλη την οικογένεια. Εξάλλου, αυτό είναι τα Χριστούγεννα. Ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, τη συνήθεια, πάντα κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα».

To πιάτο
Για φέτος τα Χριστούγεννα, ο Γιάννης Καρυπίδης προτείνει ένα εορταστικό πιάτο που θα συμπληρώνει και το νέο μενού του «Για Δες». Για ένα ξεχωριστό και δημιουργικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι λοιπόν, ο Γιάννης προτείνει μαύρο χοίρο με τσάτνεϋ μάνγκο, που συνοδεύεται από διάφορες υφές καρότου. Το νέο μενού του «Για Δες» έρχεται σύντομα ανανεωμένο, καθώς ο Γιάννης δεν σταματά να πειραματίζεται και να βρίσκει νέες γευστικές προτάσεις που μας κάνουν να θέλουμε να δοκιμάσουμε λίγο από… «Για Δες» ξανά και ξανά!

Για Δες
Χαλεπά 65,
Άνω Πατήσια
Τ: 211 21 40 158
FB: Για Δες
Ig: @gia_des