Αντρική υπόθεση

Ποιος είπε ότι οι άντρες δεν πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους;

Η επικρατούσα άποψη μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ότι η ομορφιά είναι κυρίως γυναικεία υπόθεση. Οι γυναίκες είχαν την πρωτοκαθεδρία σε κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, στην περιποίηση και στις στυλιστικές αγορές. Και αυτό χαρακτηριζόταν ως «φυσιολογικό». Αν όμως ένας άντρας έμπαινε στη διαδικασία γενικότερης φροντίδας και προσοχής της εξωτερικής εμφάνισης, έπεφτε θύμα κοροϊδίας (το λιγότερο!). Καζούρα από τους υπόλοιπους άντρες φίλους, καχυποψία στα μάτια του περίγυρου, αμφιβολία από την πλευρά των γυναικών.

Για την καλή τύχη όλων, αυτό άλλαξε. Πρώτον, γιατί πρέπει κάποιος να καταπιέζεται; Δεύτερον, γιατί έπρεπε να επικρατεί πάντα η άποψη ότι το σωστό αρσενικό είναι και λίγο ατημέλητο; Τρίτον, για πόσο ακόμη θα ζούσαμε και θα ζούμε σε μία κοινωνία γεμάτη στεγανά; Στην εποχή της εικόνας (ας μη γελιόμαστε, σε μία τέτοια ζούμε) η εξωτερική εμφάνιση παίζει δυνατό ρόλο και δεν μιλάμε για το αν είσαι όμορφος, άσχημος, αδύνατος, παχουλός, με γυαλιά ή χωρίς.

Μιλάμε για την επιμέλεια της εμφάνισης, ειδικά σε χώρους εργασίας και ραντεβού. Ζούμε όμως επίσης και στην εποχή του στρες, το οποίο οφείλει κάπως να εκτονώνεται. Όταν λοιπόν η φροντίδα συνδυάζει και την ευεξία και τη χαλάρωση, παύει να είναι γυναικεία υπόθεση και γίνεται ανθρώπινοι. Πόση φρενίτιδα να αντέξουμε ακόμη;

Έχει φτάσει η ώρα της πλήρους απενοχοποίησης της αντρικής ομορφιάς και εμείς αφιερώνουμε τις παρακάτω γραμμές στους άντρες της καρδιάς μας.



Οι άντρες σήμερα

Προσπαθώντας να γράψω για το συγκεκριμένο θέμα, περιηγήθηκα σε διάφορες ιστοσελίδες και έντυπα, σχετικά με τον ρόλο του άντρα σήμερα.

Δύσκολο να το προσεγγίσεις, ακόμη πιο δύσκολο να είσαι political correct. Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι η λέξη «ρόλος» – για εμένα – θα έπρεπε να αντικατασταθεί με τη λέξη «πρότυπο». Το παλαιότερο πρότυπο περιελάμβανε όλα τα στερεότυπα τα οποία γνώρισε η γενιά των 30 something από τις γιαγιάδες, τις μανάδες, τους παππούδες, τους πατεράδες. Ο άντρας φέρνει λεφτά, έχει τη συνολική ευθύνη, κανονίζει, παίρνει τα βάρη στις πλάτες του. Αυτή ήταν η θέση τους, την ίδια στιγμή που οι γυναίκες υποτίθεται ότι έπρεπε να σωπαίνουν σε όλες τις αποφάσεις. Φυσικά, αυτό με τα χρόνια άλλαξε και ευτυχώς. Η γυναίκα διεκδίκησε την κοινωνική της θέση, αποκτώντας ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες σε έναν κόσμο που η ζυγαριά έγερνε προς την αντρική πλευρά.

Έχουμε σκεφτεί όμως ότι αυτό μπορεί να ήταν και ανακουφιστικό για τους άντρες; Γιατί όταν μοιράζονται οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις στα πλαίσια της ισότητας και της συντροφικότητας η ζωή γίνεται αν όχι ευκολότερη, τουλάχιστον πιο χαρούμενη.

Από την πλευρά της 30something γυναικείας οπτικής μου, αν θα έπρεπε να ορίσω τον ρόλο του άντρα, θα βρισκόμουν μπροστά σε ένα πρώτο ερώτημα. Πώς να τον προσδιορίσω, αφού αυτό που προσωπικά παρατηρώ είναι και οι ίδιοι οι άντρες βρίσκονται σε ένα μεταίχμιο, σε μια μετάβαση από το παλαιότερο στο καινούργιο; Το παλαιότερο είναι οι άντρες-κυνηγοί και το νεότερο οι άντρες-όπως θέλουν να υπάρχουν οι ίδιοι μέσα στην κοινωνία.

Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για την καταπίεση της γυναικείας φύσης, η οποία είναι πιο φανερή, ενώ συμβαίνει εδώ και αιώνες. Όμως, οι άντρες καταπιέζονται και οι ίδιοι όταν η μία πλευρά τους τραβάει προς το σήμερα και η άλλη πλευρά προς το χθες.

Εγκλωβισμένοι σε ένα πρότυπο που έρχεται ως απολίθωμα δεινοσαύρων εν έτη 2022, πηγαίνουν κόντρα σε αυτό, κάτι όμως που φέρνει συγκρούσεις εσωτερικές. Πώς να φερθώ, πώς να είμαι, πώς να κινηθώ. Αυτό βέβαια συμβαίνει σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου. Αν όμως θέλουμε να προσδιορίσουμε ρόλους στο σήμερα, προσωπικά θα συμβούλευα το εξής: έσω εσύ κι αν δεν ξέρεις ακόμη ποιος είσαι, ψάξε βρες το. Να αγαπάς τον εαυτό σου και τον δίπλα σου και να θυμάσαι ότι η ελευθερία σου σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Κάποια στιγμή, καλό θα ήταν να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ως άντρες ή ως γυναίκες και να συμπεριφερόμαστε ως άνθρωποι.



Το γκάλοπ το αντρικό

Για να επιβεβαιώσουμε όλα τα παραπάνω, ζητήσαμε από άντρες φίλους να μας πουν αν και πώς περιποιούνται πρόσωπο και σώμα. Μίλησαν ειλικρινά και έβγαλαν τα σώψυχά τους!


Ερώτηση: Εσείς περιποιείστε τον εαυτό σας; Πηγαίνετε σε ινστιτούτα αισθητικής, barbering κλπ; Προσέχετε το στυλ σας;

«Κοίτα, πηγαίνω για barbering γιατί χαλαρώνω. Ως εκεί. Τα υπόλοιπα μου φαίνονται κάπως περίεργα. Αν και μια φορά που με πήγε η κοπέλα μου σε ένα σπα, το θυμάμαι σαν όνειρο» Θ.Σ. 32 χρ.

«Και πεντικιούρ έχω κάνει, και πολλά λεφτά έχω δώσει στο styling, και μ’ αρέσει να περιποιούμαι, και να κάνω γυμναστικές και χαλαρωτικά μασάζ. Είναι καλό για την υγεία την ψυχική, τι να λέμε; Και δεν με νοιάζει να με παρεξηγήσουν κιόλας» Κ.Δ. 35 χρ.

«Μπα…Ένα κούρεμα κάνω κι αυτό πολύ μου είναι. Αλλά δεν μπορώ να πω, λούζομαι με κολώνιες και προσέχω κάπως τα ρούχα μου. Τα υπόλοιπα μου φαίνονται περισσότερο ταλαιπωρία» Μ.Σ. 29 χρ.

«Και λείζερ έχω κάνει γιατί δεν μπορούσα τις πολλές τρίχες, και λίγο υαλουρινικό έβαλα, και μαλλιά. Δεν θέλω να δείχνω μεγάλος. Βέβαια, το ξέρουν λίγοι. Και κυρίως όχι οι φίλοι μου, θα με αρχίσουν στο δούλεμα». Γ.Λ. 46 χρ.

«Μια φορά την εβδομάδα πάω για μασάζ. Με βοηθάει και στο αδυνάτισμα, πού να χάσεις μόνο με διατροφή και γυμναστική. Θέλει και δουλειά τοπικά στο λίπος!» Σ.Τ. 42 χρ.

«Ξοδεύω άπειρα σε καπέλα και σκούφους για να κρύβω την αραίωση. Αλλά γενικά μ’αρέσει να ντύνομαι και ωραία» Ν.Μ. 38 χρ.



Ο τέλειος άντρας, ο άντρας ο σωστός

Πιστέψτε μας, σε καμία γυναικοπαρέα, όταν συζητιέται το τίθεται το θέμα «ποιος είναι ο τέλειος άντρας» δεν συμπεριλαμβάνεται στα χαρακτηριστικά αν πηγαίνει για μανικιούρ ή barbering.

Άλλα είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον άντρα ιδανικό. Κι αν περιποιείται τον εαυτό του περισσότερο, αυτό δείχνει ότι τον αγαπάει και περισσότερο. Κι αν ξέρει να αγαπάει, πώς να μην αγαπήσει και σένα; Παρακάτω, προδίδω μερικά γυναικεία μυστικά για τον ιδανικό άντρα όπως συζητιούνται ανάμεσα σε φίλες. Μπορεί κάποια να συγκρούονται φαινομενικά, κάποια να είναι πολύ εξιδανικευμένα, αλλά ανάμεσα στις γραμμές είναι ολοφάνερο τι θέλουμε να πούμε. Όλα είναι θέμα τρόπου.

Να μας διεκδικεί
Πάντα με μέτρο και όριο, γιατί οι λέξεις έχουν άλλο νόημα για τον καθένα μας. Ναι, είναι ωραίο να παίρνει την πρωτοβουλία να σε φλερτάρει, αρκεί να διακρίνεται το φλερτ από ευγένεια και ενδιαφέρον. Και το όχι να λαμβάνεται ως όχι και όχι ως παιχνιδάκι, αλλά ούτε και ως τεράστια απόρριψη.

Να μας παρατηρεί
Είναι τέλειο να θυμάται τι ποτό πίνεις και να στο παραγγέλνει ή ποια είναι τσιγάρα σου, αν ψάχνεις αναπτήρα ή αν φαίνεται να χρειάζεσαι κάτι. Κι αυτό έχει το όριο του. Γιατί μας έχει τύχει και η υπερατάκα «Ρε, θέλει η βάψιμο η ρίζα σου» με ύφος χιλίων καρδιναλίων. Ναι, συγγνώμη, μπορεί να έχουμε κλείσει ραντεβού στο κομμωτήριο την επόμενη μέρα. Να μην βγούμε για ποτό δηλαδή;

Να έχει ενδιαφέροντα και να είναι δραστήριος
Όλοι μας δουλεύουμε πολύ, αλλά καλό είναι αν ενημερωνόμαστε για να έχουμε θέματα συζήτησης. Επίσης, πώς θα τονώσεις το ενδιαφέρον αν είσαι μόνιμα σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι. Αυτό βέβαια ισχύει για όλους. Και είναι καλό και για τον εαυτό σου, όχι μόνο για να έχεις θέματα συζήτησης με άλλους.

Να μιλάει σωστά ελληνικά
Όχι, δεν είναι δεδομένο. Με τα μίντια να έχουν γεμίσει με εκφραστικά λάθη, έχουμε ξεχάσει κι αυτά που ξέρουμε. Επίσης, στην προσπάθεια να εντυπωσιάσουμε, χρησιμοποιούμε λέξεις σε λάθος κειμενικό περιβάλλον. Αν δεν ξέρουμε κάτι, δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιούμε. Ας βρούμε ένα συνώνυμο. Και επιτέλους, ας μάθουμε πώς κλίνονται τα τριγενή και δικατάληκτα επίθετα. Επιπλέον, το Τ9 έχει σώσει ζωές.

Να είναι ειλικρινής
Θέλουμε να λέτε αυτό που σκέφτεστε, αλλά με ευγένεια και τρόπο. Δεν χρειάζεται να είστε αγενείς, απλά να είστε ειλικρινείς. Αν δεν σας βγαίνει κάτι παραπάνω από σωματική επαφή ή δύο τρία ραντεβού, πείτε το ευγενικά, χωρίς να εξαφανίζεστε. Ενήλικος άνθρωπος είναι αυτός που αναλαμβάνει τις ευθύνες του, διεκδικεί αυτό που θέλει και οδηγείται προς αυτήν την κατεύθυνση.