Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Το γιορτινό τραπέζι είναι το σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουλτούρας. Μια αφορμή για να συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο συγγενείς και φίλοι, να φάνε πλουσιοπάροχα, να ανταλλάξουν ιδέες, ενίοτε να λογομαχήσουν. Άλλωστε, ο τόπος μας κρατά μια παράδοση τουλάχιστον 28 αιώνων τόσο στη γαστρονομία, όσο και στη σύναξη οικογένειας και φίλων γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο καλούδια.

Η ιστορία του γιορτινού τραπεζιού ξεκινά από τα αρχαιοελληνικά συμπόσια. Τότε που το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν τελούταν με τη σύγχρονη αφορμή. Τα εδέσματα -εξίσου πλούσια με τα σημερινά!- περιελάμβαναν ψητά κρέατα, κυνήγι, θαλασσινά, όσπρια, πίτες με λευκά τυριά και μέλι, γλυκά από αλεύρι, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Οι συνδαιτημόνες κάθονταν συχνά σε τραπέζια σχήματος Π, για να επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους.

Η ιστορία του ελληνικού τραπεζιού έχει προπάντων κοινωνικό χαρακτήρα, αφού προτάσσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων. Το φαγητό στο τραπέζι είναι πλούσιο και γευστικό, πάντα φτιαγμένο με αγάπη. Όμως, μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην ανθρώπινη επικοινωνία. Έτσι λοιπόν, λειτουργεί μέχρι σήμερα το γιορτινό τραπέζι. Τι κι αν άλλαξαν οι καιροί κι οι γοργοί ρυθμοί της καθημερινότητας μάς υπαγορεύουν να περιμένουμε κάποια μεγάλη γιορτή για να συγκεντρωθούμε γύρω από ένα τραπέζι; Παραμένει τόπος συνάντησης και ανταλλαγής κουβέντων γύρω από μυρωδιές και γεύσεις.

Έφτασε λοιπόν και πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου, που το τραπέζι φορά τα γιορτινά του, συγκεκριμένα τα χριστουγεννιάτικά του, και μας καλεί στη μεγαλύτερη ιεροτελεστία του χρόνου: το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.



Η προετοιμασία

Η προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού δεν είναι εύκολη υπόθεση, όση μαστοριά κι αν διαθέτει η νοικοκυρά ή ο νοικοκύρης. Η οργάνωση του μενού και τα φρέσκα υλικά συνοδεύουν την καλή διάθεση και το μεράκι, βγάζοντας την πιο αλάνθαστη συνταγή επιτυχίας. Κατσαρόλες, τηγάνια, τσέρκια και κάθε λογής κουζινικά σκεύη εναλλάσσονται, έτοιμα να υποδεχτούν τα φρέσκα υλικά που με περίσσεια μαεστρία διάλεξε ο νοικοκύρης του σπιτιού. Είμαστε έτοιμοι να γεμίσουμε το σπίτι χριστουγεννιάτικες μυρωδιές!

5 Λαχταριστές ιδέες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι:

  • Μοσχαράκι ρολό με γέμιση από μανιτάρια, πράσα και θυμάρι

Το ανοίγουμε, το γεμίζουμε με πλούσια γέμιση πράσου και μανιταριών, το τυλίγουμε ρολό και μετά το ψήνουμε περιχυμένο με κονιάκ και λάδι.

  • Κουνέλι με μαυροδάφνη και μπαχαρικά

Ένα πιάτο που θα δώσει μια γλυκόξινη γευστική νότα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας. Μπαχαρικά, πορτοκάλι και δεντρολίβανο αναδύουν πλούσια αρώματα.

  • Χοιρινό με πατάτες στο φούρνο

Η γλυκιά και πικάντικη κρούστα του ψητού ταιριάζει τέλεια με μαρμελάδα βατόμουρο, που κάνει τη διαφορά στη γεύση.

  • Ψαρονέφρι με σάλτσα από ροζέ κρασί και μανιτάρια

Το ψαρονέφρι μπερδεύεται με τα γαργαλιστικά αρώματα του κρεμμυδιού και του κόλιανδρου. Το ροζέ κρασάκι και η κρέμα γάλακτος ολοκληρώνουν το χριστουγεννιάτικο αυτό πιάτο, κάνοντάς το απολαυστικότατο.

  • Ρολό φιλέτου γαλοπούλας με φρούτα

Η γαλοπούλα είναι ένα από τα καλύτερα πιάτα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πόσο μάλλον όταν τη συνοδεύουν κυδώνια, ξερά δαμάσκηνα κι αμύγδαλα. Τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο ζουμερό κι ακαταμάχητο.



Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα

Χριστούγεννα χωρίς γλυκά δεν υπάρχουν. Είτε μιλάμε για παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, είτε για γλυκά παντός καιρού, το σίγουρο είναι ότι κλείνουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι όμορφα, σφραγίζοντας τον παλιό χρόνο με μια γλυκιά ανάμνηση και δίνοντας γλυκές υποσχέσεις για το νέο έτος. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το καλύτερο πεσκέσι για μια επίσκεψη σε σπίτια συγγενών και φίλων είναι μια κούτα γεμάτη γλυκά.

Οι γλυκές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές έχουν την τιμητική τους την περίοδο των γιορτών.

Κάθε χώρα όμως έχει τις δικές της παραδόσεις, διαμορφώνοντας έναν μακρύ κατάλογο από παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα:

  • Μελομακάρονα, Ελλάδα

Το κλειδί της επιτυχίας για ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αφράτα ή τραγανά, μελωμένα και πασπαλισμένα με καρύδι, αρωματισμένα με γαρύφαλλο ή κανέλα, τα μελομακάρονα διατηρούν την αξία τους στο χρόνο.

  • Κουραμπιέδες, Ελλάδα

Το αντίπαλο δέος του μελομακάρονου. Τραγανοί και βουτυράτοι, με άρωμα βανίλιας και άχνη ζάχαρη. Μεγάλο τους ατού το καβουρδισμένο τραγανό αμύγδαλο.

  • Πανετόνε, Ιταλία

Το γλυκό χριστουγεννιάτικο ψωμί της γειτονικής μας χώρας. Αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες, πορτοκάλι και λεμόνι, τρυπώνουν σε ώριμη ζύμη. Το πανετόνε με κομματάκια σοκολάτας είναι το τελευταίο trend του μιλανέζικου αυτού ψωμιού.

  • Buche de Noel, Γαλλία

Ρολό κέικ σοκολάτας με γέμιση σοκολάτα και λιωμένη κουβερτούρα από πάνω. Στο αφράτο κέικ μπορούμε να προσθέσουμε εσπρέσο ή λικέρ για επιπλέον άρωμα. Κάθε επιπλέον διακόσμηση εναπόκειται στην φαντασία του καθενός.

  • Saffransbullar, Σουηδία

Ρολάκια ζύμης, ελαφρώς γλυκά και βουτυράτα παίρνουν το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του σαφράν που περιέχουν. Στις δύο άκρες του κουλουριού τοποθετούμε σταφίδες και λίγο κάρδαμο για έξτρα άρωμα.



Και με τι θα το τσούξουμε;

Γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τα στομάχια έχουν γεμίσει κι η διάθεση έχει ανάψει. Σε αυτό βοήθησε βεβαίως και το καλό ποτό που συνόδευσε τους καλεσμένους στο γεύμα τους. Κρασί, ουίσκι και ρούμι έχουν την πρωτοκαθεδρία στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι πιο ψαγμένοι μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους με γιορτινά κοκτέιλ. Χριστουγεννιάτικα ποτά και χειμωνιάτικα κοκτέιλ αναδύουν τα αρώματά τους, εισχωρούν στις μύτες μας και μας ταξιδεύουν γευστικά και οσφρητικά στα εορταστικά μονοπάτια των Χριστουγέννων.

Εμείς προτείνουμε μερικά χριστουγεννιάτικα ποτά για “ζέσταμα”, που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε:

  • Χριστουγεννιάτικο Μαρτίνι

Βότκα σε αρώματα βανίλιας, λικέρ λευκής σοκολάτας, creme de cocoa. Γαρνίρισε με ζάχαρη στο χείλος του ποτηριού για έξτρα χριστουγεννιάτικη λάμψη!

  • Ζεστό Κρασί

Κρασί μαγειρεύεται με μπαχαρικά και φρούτα δημιουργώντας μια ζεστή εμπειρία ποτού, φερμένη από τα Χριστούγεννα της κεντρικής Ευρώπης.

  • Λευκές Χριστουγεννιάτικες Μαργαρίτες

Λευκή τεκίλα αναμειγνύεται με ρούμι καρύδας, λικέρ πορτοκαλιού, lime zest και γλυκό γάλα καρύδας. Και οι χιονισμένες νύχτες των γιορτών προσγειώνονται στο ποτήρι σου!

  • Whiskey με ginger

Νόθευσε το αγαπημένο σου ουίσκι με ginger ale ή ginger beer και προετοιμάσου για ένα δυνατό γιορτινό ποτό.

  • Ζεστό τσάι με μηλίτη

Το English breakfast tea συναντά τον μηλίτη. Πρόσθεσε bourbon και lime κι έχεις ένα παιχνιδιάρικο, ζεστό, χριστουγεννιάτικο κοκτέιλ με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.


Τελευταίο, αλλά σημαντικό: Τι θα φορέσουμε;

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι η ευκαιρία μας να λάμψουμε. Όχι γιατί θέλουμε να αποδείξουμε πόσο επίσημοι ή φτιασιδωμένοι μπορούμε να γίνουμε, αλλά γιατί είναι ευκαιρία να φροντίσουμε και τον εαυτό μας, εκτός από τους καλεσμένους μας.

Το γιορτινό λουκ παραμένει προσωπική υπόθεση για τον καθένα μας, γι’ αυτό μπορεί να είναι εξίσου εντυπωσιακό και άνετο, προσαρμοσμένο πάντα στις προτιμήσεις μας.

Ο φετινός χειμώνας φέρνει στο προσκήνιο τις τάσεις του ‘60 και του ‘70, διανθισμένες με νέες, μοντέρνες, αλλά και πρωτότυπες πινελιές:

  • Το ρούχο

Τα κλασικά μακριά φορέματα και τα φουσκωτά μανίκια με όγκο κυριαρχούν.

  • Η υφή

Βελούδο και κομμάτια από μετάξι με εμπριμέ λεπτομέρειες δίνουν στο σύνολο ιδιαίτερο χαρακτήρα.

  • Η πολυτέλεια

Βολάν, επιπλέον παγιέτες και διαφάνειες απογειώνουν το γιορτινό στυλ, προσθέτοντας όση λάμψη θέλουμε.

  • Το χρώμα

Το κόκκινο είναι το απόλυτο χρώμα των γιορτών. Σε όποια απόχρωση κι αν φορεθεί, αποτελεί πάντα μια ακαταμάχητη επιλογή.

  • Τα παπούτσια

Όσον αφορά τα παπούτσια, γόβα ή φλατ μπότα μέχρι το γόνατο δίνουν στυλ κι εξασφαλίζουν άνεση στο γιορτινό τραπέζι.



Οι φιγούρες γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα βρεις κάθε λογής χαρακτήρα. Ευκαιρία να φτιάξουμε τις καρικατούρες συγγενών και φίλων μας.

  • Ο θείος που κάθεται με τη νεολαία

Ξέρετε πολύ καλά για ποιον μιλάμε. Για τον θείο που θέλει να νεανίζει, αλλά δεν νεανίζει καθόλου κι έτσι η νεολαία δεν τον θέλει στη μεριά της. Γιατί όμως επιμένει κάθε Χριστούγεννα; Ε, τι να κάνουμε, ελπίζει ο καημένος ότι θα του δώσουν σημασία οι νεότεροι, εκτιμώντας τη βαθιά σοφία του (την ποιαν;). Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτή η φιγούρα που ντύνεται νεανικά, αλλά όλη η συμπεριφορά θυμίζει δεκαετία του ‘70, βγαλμένη από βιντεοκασέτα με τον Ψάλτη κιόλας. Κανένας δεν τον χωνεύει, είναι απλά ενοχλητικός. Θείοι, κόφτε το, σας παρακαλούμε.

  • Αυτός που κοιμάται στους καναπέδες

Είτε έχει ξενυχτήσει, είτε είναι κοιμίσης γενικότερα και μόλις φάει, πέφτει με περισσή άνεση στον καναπέ. Αθόρυβος, τρώει περισσότερο από όλους και το κρύβει εντέχνως, δεν ενοχλεί, δεν δημιουργεί εντάσεις και ήσυχα ήσυχα, καταλήγει στην πιο βολική γωνιά του καναπέ. Κλείνει τα μάτια και τον παίρνει ο ύπνος. Θα τον πάρεις χαμπάρι από το ροχαλητό. Μόλις ξυπνήσει, θα είναι μες στην ενέργεια. Οι υπόλοιποι βέβαια θα είναι μεθυσμένοι.

  • Ο περιζήτητος

Είναι αυτός ο τύπος που τον έχουν καλέσει σε πέντε με έξι τραπέζια, συγγενείς και φίλοι συμπούρμπουλοι. Δεν θέλει να κακοκαρδίσει κανέναν, γι’ αυτό και πάει σε όλα τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, αλλά κάθεται μισή με μια ωρίτσα το πολύ. Δεν προλαβαίνει ποτέ το στρώσιμο του τραπεζιού ή το κόψιμο του γλυκού. Καταλήγει να πίνει ένα δάχτυλο ουίσκι σε κάθε σπίτι και τον πιάνει το στομάχι του, όταν γυρίζει σπίτι του. Τα αρνητικά του να είσαι περιζήτητος!

  • Η νοικοκυρά-κριτικός γεύσης

Αυτή η αηδιαστικά χρυσοχέρα νοικοκυρά δεν χάνει στιγμή να παινεύει τη μαγειρική της, ακόμα κι όταν είναι καλεσμένη σε γιορτινό τραπέζι. Βαθμολογεί τα πιάτα, μοιράζεται με τους συνδαιτημόνες της τη δική της εκδοχή για τη συνταγή -που προφανώς είναι καλύτερη από του οικοδεσπότη- και καταφέρνει να κάνει εκείνον που μαγείρεψε για το τραπέζι να μη θέλει να ξαναμπεί πίσω από την κουζίνα. Κι όλα αυτά χωρίς να παρακολουθεί συστηματικά Master Chef.

  • Η μαμά που κυνηγά το παιδί να φάει

Είναι αυτή η μαμά που νομίζει ότι το παιδί της δεν θα έχει καμιά άλλη ευκαιρία στη ζωή του να φάει, και το μπουκώνει όλη την ώρα με το πιρούνι της. Το παιδί γκρινιάζει ότι δεν πεινάει ή ότι κοντεύει να σκάσει, αλλά η μητέρα αυτή δεν θέλει να πάει χαράμι τόσο φαγητό που υπάρχει στο τραπέζι.