Επίσημα εγκαίνια για την έκθεση «ΠΑΝΟΠΛΙΕΣ – Η τέχνη του οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα» | Μουσείο Κοτσανά
Οι πανοπλίες του Αχιλλέα, του Αγαμέμνονα και του Οδυσσέα «ζωντανεύουν» στο Μουσείο Κοτσανά!
Την Τρίτη 19 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκαν, με κάθε επισημότητα και με πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα επίσημα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης «ΠΑΝΟΠΛΙΕΣ – Η τέχνη του οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα» που φιλοξενείται στο Μουσείο Κοτσανά. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των επιστημών, της τεχνολογίας, της δημοσιογραφίας, των γραμμάτων και του πολιτισμού. Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση στην έκθεση από τον δημιουργό των εκθεμάτων.
Η έμπνευση και δημιουργία της έκθεσης αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία του κ. Δημητρίου Κατσίκη ο οποίος μετά από πολύχρονη και εμπεριστατωμένη μελέτη κατάφερε να αναβιώσει την αρχαία τέχνη του αρματοποιού στο σήμερα και να προσφέρει στο κοινό έργα υψηλής αισθητικής αλλά και επιστημονικής αξίας. Η ιδιωτική του συλλογή έχει ως τώρα ταξιδέψει και αναγνωριστεί σε Ευρώπη και Αμερική και έχει φιλοξενηθεί σε πλήθος πανεπιστημιακών και πολιτισμικών φορέων.
Η έκθεση προσφέρει το ιστορικό πανόραμα των κύριων τυπολογιών κατασκευής πανοπλίας, καλύπτοντας το διάστημα από την ύστερη ελλαδική ως την ύστερη βυζαντινή εποχή, φέρνοντας στο προσκήνιο μία παράδοση και ιστορία περίπου 3.000 χρόνων.
Εμβληματικοί σταθμοί καθ’ όλο το φάσμα από τον 15ο αι. π.Χ. έως και τον 14ο αι. μ.Χ. αναδεικνύουν το συνεχές της τεχνικής παραγωγής πανοπλιών στην αρχαιότητα με τις πανοπλίες του Αχιλλέα, του Αγαμέμνονα και του Οδυσσέα, την σπαρτιατική και αθηναϊκή πανοπλία, τον λινοθώρακα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την Πανοπλία Κατάφρακτου της μέσης βυζαντινής περιόδου να σηματοδοτούν κάποια από τα σπουδαιότερα τεκμήρια της εν λόγω ιστορικής συνέχειας.
Όλες οι πανοπλίες αποτελούν πλήρη καλλιτεχνική σύνθεση σε φυσικό μέγεθος και με αναγνωρισμένη επιστημονική εγκυρότητα. Η κατασκευή των πανοπλιών σε πραγματικές διαστάσεις συνιστά ένα άρτιο αποτέλεσμα καλλιτεχνικής δημιουργικότητας η οποία βασίζεται σε γνώση που ο δημιουργός, ως ερευνητής, έχει αποκομίσει μελετώντας και συνδυάζοντας αρχαιολογικά ευρήματα ανά τον κόσμο καθώς και ιστορικές και λογοτεχνικές πηγές.
Μια πρωτοποριακή έκθεση που συνδυάζει με άριστο τρόπο την ελληνική τέχνη με την τεχνολογία, την αισθητική με την πρακτικότητα και αναβιώνει με ένα συναρπαστικό τρόπο την λησμονημένη τέχνη της ελληνικής αρματοποιίας που τόσο έχει επηρεάσει την ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή ιστορική θεώρηση.
Πληροφορίες:
• Διάρκεια Έκθεσης: 13/4/2022 έως 12/4/2023
• Η έκθεση είναι διαδραστική και εκπαιδευτική και απευθύνεται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για την τεχνολογία.
• Ωράριο λειτουργίας: ΔΕΥΤΕΡΑ – ΚΥΡΙΑΚΗ: 10:00 – 18:00
• Γενική είσοδος: €4
• Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά πραγματοποιεί βιωματικές ξεναγήσεις στην έκθεση «Πανοπλίες – η τέχνη του οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα» από εξειδικευμένο προσωπικό για σπουδαστές και μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων. (διάρκεια ξενάγησης: 60 λεπτά – ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα ανά ομάδα/σχολικό τμήμα, με απαραίτητη τηλεφωνική προκράτηση στα τηλ. 211 411 00 44 ή 6907-292002)
«Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας»
Πινδάρου 6 & Ακαδημίας,
Κολωνάκι, 10671
T.: 211 411 0044, 6907292002
Ε: [email protected]
kotsanas.com
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΤΣΑΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΩΣ
«ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019»
ΑΠΟ ΤΟ EUROPEAN MUSEUM FORUM (EMF).