O Ιωάννης Βοργίας κυνηγά πάντα την υψηλή αισθητική
Ο Ιωάννης Βοργίας είναι εικαστικός Καλλιτέχνης, με ένα βιογραφικό που θα το ζήλευε κάθε Δημιουργός. Από μικρή ηλικία παρακολουθεί εργαστήρια ζωγραφικής στην Αθήνα. Αργότερα ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Ιταλία. Σπουδάζει, επίσης, Ναυπηγική. Έχει στο ενεργητικό του, από το 1990, 7 ατομικές εκθέσεις. Έχει πληθώρα συμμετοχών σε ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Από το 1993 είναι μέλος του Salon des indépendants (Παρίσι). Ως μέλος, εκθέτει έργα του στο εκθεσιακό ανάκτορο Grand Palais, στο Παρίσι. To 2016, 2017 & 2018, εκθέτει στην Αίθουσα Carrousel του Μουσείου του Λούβρου, επιλεγμένος από το Salon des indépendants. Το 2018 προσκαλείται και συμμετέχει στη διεθνή Έκθεση Biennale delle Nazioni, της Βενετίας, στο εξαίρετο Αναγεννησιακό Κτίριο της Scuola di Misericordia. Εκεί λαμβάνει τα Βραβεια Dogi και Tiziano. Aκολούθως στις 4 Mαΐου 2018 μεταβαίνει στη Μπολόνια (Gnudi Palace) για βράβευση του έργου του με το Βραβείο Raffaello. Το 2018 συμμετέχει στο Ιnternational Biennal of FLANDERS στο Oud Sint Jan Museum στην πόλη του Bruges στο Βέλγιο. Επίσης, το 2018 επιλέγεται έργο του για να τοποθετηθεί μονίμως στο EUROPEAN ART MUSEUM στην πόλη Frederiksvaert στη Δανία. To 2020, συμμετείχε στο Grand Palais, στο Παρίσι, ως μέλος του Salon des indépendants.
Το 1993, ιδρύει στην Αθήνα, Σχολή Καλών Τεχνών, η οποία περιλαμβάνει ολοκληρωμένα προγράμματα εικαστικών Σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου. Από το 2004-2011 είχε, σαν Κολλέγιο, συνεργασία με το κρατικό Πανεπιστήμιο του ΒΟLTON της Μ. Βρετανίας. To 2007 έγινε VALIDATED από το Πανεπιστήμιο. Διδάσκει ελεύθερο σχέδιο, χρώμα, φιλοσοφία & Ιστορία της Τέχνης. Ελληνικά και ξένα έντυπα αναφέρουν το έργο του, όπως το “Who is Who”, η “Μέλισσα” κ.α. Έχουν γράψει για το έργο του κριτικοί Τέχνης όπως οι Βάσος Κουντουρίδης, Κυριάκος Βαλαβάνης, καθώς και άνθρωποι της Τέχνης, όπως ο χαράκτης Φώτης Μαστιχιάδης, κ.ά. Από το 2017 παρουσιάζει, κάθε Παρασκευή στις 21:30, για μία ώρα, σε live streaming από το facebook της Σχολής, θέματα με εικαστικό – πολιτιστικό – φιλοσοφικό περιεχόμενο. Ζει & εργάζεται στο Π. Φάληρο, όπου είναι εγκατεστημένη η Σχολή του.
Εμείς μιλήσαμε μαζί του τόσο για την Τέχνη όσο και για την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ μοιράστηκε μαζί μας και ορισμένα από τα έργα του.
Πώς αποφασίσατε να παραμείνετε στην Ελλάδα παρά τις τόσες σπουδές;
Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, έχουν σωρεία καλών Καλλιτεχνών. Αν είχα να δώσω κάτι, θα ήθελα να δοθεί πρώτιστα στη χώρα που ζω…
Γιατί ανοίξατε τη Σχολή; Τι μαθήματα διδάσκονται και τι θα θέλατε να συμπεριλάβετε στο μέλλον;
Η Σχολή που υπάρχει από τις αρχές το 1993, δεν ιδρύθηκε ποτέ από εμένα συνειδητά… Έγινε μόνη της. Μέσα στο ατελιέ μου, είχαν έρθει ένα, δύο άτομα, για να τους βοηθάω. Αυτοί τον άλλο χρόνο το είπαν σε κάποιους γνωστούς και έτσι σιγά, σιγά, γίναμε δέκα, είκοσι, πενήντα, εκατό, κ.ο.κ.
Στην αρχή είχαμε Ζωγραφική, Κεραμική, Κόσμημα, Βιτρό, Μπατίκ, Γλυπτική, αλλά στη διαδρομή και αφού ενδιαμέσως είχαμε μία 9ετή συνεργασία με κρατικό Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισα να προσδιοριστεί η Σχολή, μόνο στη Ζωγραφική με επίκεντρο τις Σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου (Fine Art).
Στόχος για το μέλλον, είναι να επεκταθούμε περαιτέρω και σε άλλα κράτη της Ευρώπης, διότι έως τώρα, έχουμε σπουδαστές από κράτη της Δυτικής, Ανατολικής Ευρώπης, Η.Π.Α. και από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδος.
Πώς είναι η διαδικασία διδασκαλίας; Μαθαίνετε κι εσείς από τους μαθητές; Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε συναντήσει;
Η διαδικασία διδασκαλίας είναι σε ένα επίπεδο όπου οι σπουδαστές παρακολουθούν με την πρέπουσα προσήλωση και σεβασμό πρώτιστα τη Φιλοσοφία της Τέχνης, τις Θεωρίες Σχεδίου & Χρώματος, τις οποίες εφαρμόζουν στα εργαστήρια τα επόμενα χρόνια.
Φυσικά, όπως όλοι οι διδάσκοντες και εγώ ο ίδιος ωφελούμαι εφόσον είμαι υποχρεωμένος να επεκτείνω συνεχώς τις γνώσεις μου, μέσα από τη σύγχρονη εξέλιξη του αντικειμένου.
Η μεγαλύτερη απόφαση-πρόκληση ήταν να κλείσω την τεχνική μου εταιρία για να αφοσιωθώ στη Ζωγραφική. Χρειαζόταν να αποζημιώσω τον Γάλλο συνεταίρο μου και 52 μελετητές και μηχανικούς. Οι αποζημιώσεις ήταν πολλά-πολλά χρήματα… Όσοι με ρωτούσαν αν τρελάθηκα, απαντούσα: «Αν πέτυχα σε κάτι που δεν μου άρεσε, γιατί να αποτύχω σε αυτό που μου αρέσει;»
Τι είναι για εσάς Τέχνη και καλλιτέχνης;
Η Τέχνη είναι κατ’ αρχήν μία δημιουργική έκφραση όπου τα αποτύπωμά της είναι το έργο Τέχνης, άρα το ίδιο το έργο Τέχνης, εκφράζει, τόσο την προσωπικότητα αλλά και το βάθος της σκέψης και τον ψυχισμό του Καλλιτέχνη. Άρα δεν υπάρχει Τέχνη. Ο Καλλιτέχνης είναι αυτός που παράγει την Τέχνη, η οποία είναι το Έργο του.
Ποιος πίνακας σας έχει συγκλονίσει;
Με συγκλονίζουν όλα τα έργα στα οποία εκτός της υψηλής τους τεχνικής, διαφαίνεται και κάποιο μήνυμα. Καλλιτέχνης σημαίνει να παράγεις δημιουργικές απόψεις και όχι να αντιγράφεις μήλα και πορτοκάλια. Αν όμως το κάνεις, κοίτα να έχει κάτι από το προσωπικό σου ύφος και γραφή. Αλλιώς, δεν είσαι Καλλιτέχνης, είσαι ένας, το πολύ, δεξιοτέχνης χομπίστας…
Για τις δικές σας δημιουργίες, ποιες είναι οι επιρροές σας;
Θα έλεγα ότι η πιο ισχυρή στο ύφος μου, ήταν από το Giorgio de Chirico.
Τι σας απασχολεί καλλιτεχνικά αυτήν την περίοδο;
Έχοντας πλέον εκθέσει σε κορυφαίους χώρους στο εξωτερικό, δεν μπορώ να πω ότι κυνηγάω κάτι το ιδιαίτερα εξαιρετικό. Παραμένω όμως κυνηγός της υψηλής αισθητικής και φιλοσοφίας της Τέχνης και ό,τι άλλο προκύψει, θα είναι ευπρόσδεκτο. Μπορώ όμως να πω ότι το καλύτερό μου έργο δεν το έχω φτιάξει ακόμα…
Borgias Fine Art, Culture & Design
Θέμιδος 9, Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: +30 210 9323437, +30 210 9886778
Fax / Τηλ.: +30 210 9880258
E-mail: [email protected]
https://www.borgias-art.gr/