Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια
Το Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια (ΦΑΠ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 2012, από πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένων κατοίκων της περιοχής των Άνω Πατησίων, τότε που πολλά τέτοια χρήσιμα εγχειρήματα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους από ανθρώπους που ενδιαφέρονταν να βοηθήσουν έμπρακτα συνανθρώπους μας, στους δύσκολους καιρούς της κρίσης.
Ήταν δομές που ξεπήδησαν μέσα από έναν κοινωνικό αναβρασμό που ήταν έντονος και δημιουργούσε το έδαφος για τέτοιες πρωτοβουλίες που πραγματικά βοήθησαν χιλιάδες κόσμου. Το ΦΑΠ, παρά τις δυσκολίες, επιμένει να υπάρχει 10 χρόνια μετά κι εμείς δίνουμε το λόγο στην Ελένη Σωτηροπούλου, ιδρυτικό μέλος της κίνησης, που γνωρίζει τα πράγματα από την αρχή και από μέσα.
Γνωρίζετε πόσα άτομα έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι στιγμής από το ΦΑΠ;
Έως και πριν τον κόβιντ οι εξυπηρετούμενοι ήταν γύρω στους 3.700, συν τους ανθρώπους που έστελναν οι ΜΚΟ (Γιατροί του Κόσμου, Βαβέλ, Πράκσις, Νόστος, κ.ά.).
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να εξυπηρετηθεί κανείς;
Να έχει συνταγή γιατρού και εμείς από την πλευρά μας να έχουμε τα φάρμακα που χρειάζεται. Δίνουμε φάρμακα μόνο κάθε Τρίτη, τη μέρα δηλαδή που βρίσκεται στο χώρο η Μάρα, που είναι επαγγελματίας φαρμακοποιός. Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις. Για να έρθει κάποιος στο ΦΑΠ σημαίνει ότι δεν έχει την οικονομική άνεση να κάνει κάτι άλλο.
Ποιες είναι οι σχέσεις σας με την τοπική αυτοδιοίκηση;
Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν ακριβώς σχέσεις.
Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε;
Μετά την επιδημία του κόβιντ οι βάρδιες από τρεις που ήταν κάθε εβδομάδα, συρρικνώθηκαν σε μία. Τώρα μόνο κάθε Τρίτη 12.00-14.00 εξυπηρετούμε τον κόσμο διότι οι περισσότεροι εθελοντές ακόμη φοβούνται. Έρχονται όμως άλλες μέρες, εκτός κοινού, και κάνουν διαλογή και γενικές δουλειές στο ΦΑΠ. Όχι όμως όλοι. Δυστυχώς, μετά τον κόβιντ μειώθηκε αρκετά ο αριθμός των εθελοντών.
Πώς μπορεί κάποιος να λάβει μέρος στην κοινωνική δράση σας;
Θα μπορούσε να έρθει ως εθελοντής, αλλά κυρίως να κάνει ενημέρωση κοινού για συλλογή φαρμάκων και να συνδράμει στην κινητοποίηση συμπολιτών μας ως προς το θέμα.
Συνεργάζεστε με άλλους οργανισμούς για να προσφέρετε μια πολύπλευρη υποστήριξη σε άτομα που έχουν ανάγκη;
Τώρα δεν ξέρω αν μπορεί να θεωρηθεί συνεργασία. Γεγονότα: Συστηματικά παρέχουμε φάρμακα και υγειονομικό υλικό στο Άσυλο Ανιάτων στην οδό Αγ. Ζώνης, παλαιότερα στο Γηροκομείο Αθηνών, σε διάφορες υπηρεσίες όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Αθηναίων.
Πώς οραματίζεστε το Φαρμακείο Αλληλεγγύης στο κοντινό μέλλον; Ποιους στόχους θέτετε;
Το ΦΑΠ, εν πολλοίς, έχει χάσει τον αρχικό χαρακτήρα που είχε όταν ξεκίνησε και για αρκετά χρόνια μετά. Το συνδυασμό δηλαδή μίας κινηματικής διάθεσης και ταυτόχρονα τη φροντίδα των συνανθρώπων μας. Το ζήτημα είναι ότι βλέπουμε πολλούς συμπολίτες σε ανάγκη. Επιπλέον πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν χαρτιά έρχονται για φάρμακα. Και δυστυχώς, κυρίως έρχονται με συνταγογραφημένα ψυχοφάρμακα. Το ΦΑΠ είναι το μόνο που κατάφερε να μείνει σε λειτουργία στην Αθήνα. Δουλεύει ακόμα αυτό της Ν. Σμύρνης (αυτόνομο σαν και το ΦΑΠ) και του Χαλανδρίου, που αυτό βέβαια είναι του Δήμου και υπό την προστασία του. Το δυστύχημα είναι ότι έχουμε μείνει πολύ λίγα άτομα να το «τρέχουμε» και αυτό το λέω γιατί ήμασταν κλειστά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και το πήραμε πάνω μας λίγα άτομα και επιμείναμε να το ξαναλειτουργήσουμε. Ο καθένας και η καθεμία όμως συμβάλει με τον τρόπο του/της και οι αφετηρίες μας είναι διαφορετικές, αλλά όλοι και όλες χωράμε. Έχουν έρθει βέβαια και κάποιοι νέοι εθελοντές και μερικοί από τους παλιούς. Αλλά δε θέλουν να έχουν επαφή με το κοινό. Φοβάται ο κόσμος. Προσωπική μου άποψη είναι ότι τόσο η γενικότερη κατάσταση όσο και ο κόβιντ συνέβαλαν σε αυτό.
Εν τέλει, και για να σας απαντήσω, δεν ξέρω πού θα πάει και πόσο ακόμα θα κρατήσει το ΦΑΠ.
Ταϋγετου 60, Είσοδος Πολιτιστικού Κέντρου Γκράβας.
FB: Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια /Patissia Solidarity Pharmacy
e-mail: [email protected]
Wp: koinonikofarmakeio.blogspot.com