Η οδός Κερκύρας πάνω κάτω

Η πόλη ζει και αρέσκεται σε μικρά -και γιατί όχι;- και μεγάλα δρομολόγια. Αγαπά να ανακαλύπτει νέες αρτηρίες, που μεταδίδουν τον σφυγμό της σε κάθε γωνιά. Μια τέτοια αρτηρία είναι η οδός Κερκύρας. Ένας δρόμος που σε ταξιδεύει νοητά στο βορειότερο σημείο του Ιονίου, ενώ πραγματικά σε οδηγεί από την καρδιά της Κυψέλης, που εδράζεται στην Ευελπίδων, στην Άνω Κυψέλη.

Αφετηρία η οδός Κερκύρας και σχηματίζουμε ένα μεγάλο νοητό τρίγωνο που φτάνει ως την Ευελπίδων, για να κυκλώσουμε μια άλλη, πολύ γοητευτική πλευρά της Κυψέλης, όπου οι ψηλές πολυκατοικίες χαιρετίζουν τα μικρότερα διώροφα σπίτια και οι τσιμεντένιες σκάλες χαϊδεύονται από τα φυλλώματα των δέντρων.

Για μερικούς είναι απλά ένα πέρασμα, ένας δρόμος που οδηγεί στο γραφείο, στο μαγαζί, στο καφέ. Για άλλους, είναι κάτι παραπάνω… Η γειτονιά, το σπίτι, η οικογένεια. «Μα είναι απλά ένας ακόμη δρόμος του κέντρου… Γιατί να κοντοσταθείς…;». Μα φυσικά για να αφουγκραστείς τους παλμούς μιας γειτονιάς, της οποίας οι ρυθμοί του κέντρου δεν αλλοίωσαν τον ανθρώπινο και συνάμα αθηναϊκό χαρακτήρα. Γιατί όσο περπατάς στην Κερκύρας, τόσα ανακαλύπτεις: μια μπουτίκ ρούχων, ένα κατάστημα με είδη σπιτιού, ζεστά βιβλιοπωλεία, ολάνθιστα ανθοπωλεία κι ένα σωρό άλλες υπηρεσίες, που μερικές αράδες δε θα φτάνανε για να τις απαριθμήσω.


Ο σκύλος και η γάτα ζητάνε μια βόλτα από το Pet Me!

Στους πρόποδες της οδού Κερκύρας, και συγκεκριμένα στον αριθμό 5, βρίσκεται ένα pet shop που αγαπά τα κατοικίδιά σου όσο κι εσύ! Γι’ αυτό φροντίζει να παρέχει τα πάντα για τον σκύλο και τη γάτα, διατηρώντας απίστευτες τιμές και διαθέτοντας μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων.


Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία…

Η οποία ξεκινά το 1908, όταν ο τοπογράφος Γεωργιάδης χαράσσει τους πρώτους δρόμους -για την ακρίβεια χωματόδρομους- που οριοθετούν την Κυψέλη. Ανάμεσα στους δρόμους αυτούς βρίσκεται και η οδός Κερκύρας, μαζί με την Κυψέλης και τη Σπετσών. Η Κερκύρας ξεκινά, όπως γνωρίζουμε και σήμερα, από την Ευελπίδων, για να τερματίσει μετά από ένα χιλιόμετρο, ενώνοντας τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο με τις απαρχές του Γαλατσίου.

Με τη χάραξη του χωματόδρομου φυτεύονται στις δυο όχθες του δρόμου οι ακακίες που βρίσκουμε μέχρι σήμερα -που πάει να πει ότι ορισμένες από αυτές που βλέπουμε στην τωρινή Κερκύρας μετρούν σχεδόν 100 χρόνια ζωής!- με σκοπό να προφυλάξουν με τη σκιά τους τις μονοκατοικίες που αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά στα μέχρι πρότινος άδεια κτήματα.

Σημερινό αξιοσημείωτο: Οι ακακίες που αναπτύσσονται στα πεζοδρόμια των δύο πλευρών του δρόμου έρχονται να ενωθούν πάνω από το κέντρο της οδού Κερκύρας, σχηματίζοντας μια πράσινη, γεμάτη χλωροφύλλη αψίδα.

Ο χωματόδρομος όμως αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα. Η ανηφόρα που υψώνεται σε συνδυασμό με τη μεγάλη ποσότητα της χωμένης στο έδαφος πέτρας έχει ως αποτέλεσμα να κατρακυλούν όγκοι χωμάτων με προορισμό την Πατησίων με την παραμικρή βροχή!

Μόνη λύση η ασφαλτόστρωση, που πραγματοποιείται το 1966, δίνοντας στους Αθηναίους έναν δρόμο διπλής κυκλοφορίας. Το γεωγραφικό ανάγλυφο έρχεται όμως να υπενθυμίσει στον άνθρωπο την παντοδυναμία της φύσης! Τα αυτοκίνητα αγκομαχούν σκαρφαλώνοντας την Κερκύρας λόγω της υψηλής ανωφέρειας του δρόμου. Αποτέλεσμα: η οδός Κερκύρας γίνεται μονόδρομος που επιτρέπει αποκλειστικά την κάθοδο προς την Ευελπίδων. Τότε είναι που περνά και η συγκοινωνία δίνοντας έναν περισσότερο αστικό χαρακτήρα στον δρόμο.

Η εξέλιξη της οδού Κερκύρας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Μέχρι το 1980 αλλάζει όψη: ορθώνονται πολυκατοικίες με ψηλοτάβανα ισόγεια με σκοπό να υποδεχτούν καταστήματα. Η εμπορική ανάπτυξη κοντοζυγώνει.


Η Οικία αναλαμβάνει την πολυκατοικία μας και εμείς ξεγνοιάζουμε

 

ΟΙΚΙΑ σημαίνει ΟΙΚονομική Ιδιωτική Ανάθεση. Στην πραγματικότητα όμως, σημαίνει πολλά περισσότερα πράγματα: ένα οικογενειακό μαγαζί που πάει κόντρα στις απρόσωπες επιχειρήσεις που κατακλύζουν τις μεγαλουπόλεις. Ένα μαγαζί που από το 2008 προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ενοίκους κάθε πολυκατοικίας


Πινελιές αρχιτεκτονικής

Με ένα πέρασμα από την οδό Κερκύρας, παίρνει σάρκα και οστά μπρος στα μάτια σου αυτό που λέμε “χάσμα γενεών”. Οι vintage πολυκατοικίες με τα χαμηλά μπαλκόνια στέκουν δίπλα σε σύγχρονες πολυκατοικίες με μοντέρνους χρωματισμούς, που έχουν λάβει υπόψιν τους τη γνωστή πλέον έλλειψη χώρου του κέντρου και γι’ αυτό διαθέτουν στους ενοίκους τους ισόγειους χώρους parking.

Οι πρώτες μονοκατοικίες χτίζονται στην οδό Κερκύρας το 1930. Μέχρι τότε έβλεπες μερικές αγροικίες διάσπαρτες στα κυψελιώτικα κτήματα. Εκτός από τις μεμονωμένες μονοκατοικίες χτίζονται σε μεγαλύτερα οικόπεδα και συγκροτήματα κατοικιών με 4-5 δωμάτια συνολικά και μεγάλη αυλή μπροστά. Μάρτυρας του τότε τρόπου οικοδόμησης είναι η σημερινή αρίθμηση ορισμένων πολυκατοικιών. Όπου βλέπεις δύο νούμερα μαζί, για παράδειγμα Κερκύρας 4-6, σημαίνει ότι δυο παλαιότερα σπίτια ενώθηκαν για να δώσουν χώρο σε μια μεγάλη πολυκατοικία. Η “άγρια” οικοδόμηση αρχίζει το 1960, όταν οι μονοκατοικίες δίνουν τη σκυτάλη στις ψηλές πολυκατοικίες.

Η συνομιλία ανάμεσα στις γενιές συνεχίζεται όμως κυριολεκτικά αυτή τη φορά. Μπαλκόνια των πρώτων ορόφων που βλέπουν στην οδό Κερκύρας βρίσκονται ελάχιστα πιο πάνω από τα κεφάλια των περαστικών φέρνοντας τους ανθρώπους πιο κοντά. Περπατώντας στα πεζοδρόμια της οδού Κερκύρας, λίγο να σηκώσεις το βλέμμα βλέπεις το ηλικιωμένο ζευγάρι που πίνει καφεδάκι στο μπαλκόνι με τις ώρες, τη μητέρα που φωνάζει στο μικρό της, το μικρόσωμο σκυλάκι έτοιμο να αρπάξει το μαλλί σου με τη μουσούδα του. Αυτή η οικοδομική εγγύτητα διαφυλάσσει τις ανθρώπινες σχέσεις, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στην αναγκαία ιδιωτικότητα.


Το Κλειθροποιείον Ζέρβας μας ανοίγει… πόρτες!

Από το 1973 το Κλειθροποιείον Ζέρβας βρίσκεται στην Κυψέλη για να ανοίξει κάθε πόρτα που μας κρατάει έξω από το σπίτι μας ή το αυτοκίνητο. Άνοιγμα κλειδαριών απλών, κλειδαριών ασφαλείας, κλειδαριών αυτοκινήτου κάθε μάρκας, κλειδαριών θωρακισμένων πορτών, αλλά και χρηματοκιβωτίων. 


Που σε ξέρω, που σε ξέρω…;

Δύο ιστορικές βίλες -αλλά δυστυχώς εγκαταλελειμμένες- δεσπόζουν στην οδό Κερκύρας.

Η βίλα του Ιάκωβου Σαπόρτα μεσουράνησε από το 1950 μέχρι το 2000 όταν και εγκαταλείφθηκε. Ο Ελληνοεβραίος καπνοβιομήχανος Ιάκωβος Σαπόρτα χρηματοδότησε το χτίσιμο της βίλας του στην οδό Κερκύρας στις αρχές του 1930. Tο σχέδιο ήταν του αρχιτέκτονα αδερφού του Ισαάκ (Ζακ) Σαπόρτα, ενός από τους πρωτοπόρους αρχιτέκτονες του μοντερνισμού. Η σπάνιας αρχιτεκτονικής ομορφιάς βίλα φιλοξένησε υπέρλαμπρες δεξιώσεις: πολυτελή αυτοκίνητα κατέκλυζαν την Κερκύρας και κουστουμαρισμένοι σερβιτόροι πηγαινοέρχονταν πίσω από την περίφραξη της βίλας. Μάλιστα, ένα Opel Olympia του ’63 παραμένει παρκαρισμένο πίσω από τη φαγωμένη από τον χρόνο αυλόπορτα, θυμίζοντας στους περαστικούς τις ένδοξες ημέρες του κτίσματος. Σήμερα, η βίλα Σαπόρτα ανήκει στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, ενώ εκεί έχουν γυριστεί και σκηνές της ταινίας “Ουζερί Τσιτσάνης” του Μανουσάκη.

Στη συμβολή των οδών Κερκύρας και Κασταλίας, εκεί που βρίσκεται σήμερα το 27ο Δημοτικό σχολείο, δέσποζε η βίλα Βερντέν. Ένα πολύ μεγάλο οικοδομικό συγκρότημα με πανύψηλο πέτρινο τοίχο και στο κέντρο μια σειρά από φαρδιά σκαλοπάτια που οδηγούσαν σε μια τεράστια μεταλλική πύλη. Στο κέντρο της έβλεπες ένα ημικυκλικό υπέρθυρο με την επιγραφή “Βίλλα Βερντέν 1916”. Στην Κατοχή η βίλα Βερντέν επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και αποτέλεσε στρατόπεδο των Ιταλών, οι οποίοι όλο τραγουδούσαν καντάδες στα κοριτσόπουλα της γειτονιάς. Απομεινάρι μιας σημαντικής και ταραχώδους εποχής της Αθήνας, η βίλα Βερντέν ήταν κάποτε κομμάτι του ιστορικού συγκροτήματος “Ίλιον Τρώας”, το οποίο μετά την Κατοχή πέρασε στα χέρια του ΕΛΑΣ. Μάλιστα, τα πιτσιρίκια της γειτονιάς έπαιζαν ποδόσφαιρο στην τεράστια αυλή μέχρι που χτίστηκε το Δημοτικό σχολείο.


Ντύνουμε τους εξωτερικούς χώρους μας με Τέντες Γκίνης Παναγιώτης

Το κατάστημα Τέντες Γκίνης Παναγιώτης είναι γνωστό στη γειτονιά της Κυψέλης από το 1977. Μια οικογενειακή επιχείρηση, γέννημα-θρέμμα κυψελιώτικη, όπως και ο ιδιοκτήτης της, καθώς από το άνοιγμά της και μέχρι το 2014 λειτουργούσε στην οδό Δοϊράνης, απ’ όπου μεταφέρθηκε στην οδό Κερκύρας.