Λέντζος: Η ιστορία του φραπέ είναι μια καλοκαιρινή ιστορία
Έπρεπε να περάσουν 9 χρόνια για να ξαναδούμε το διάσημο όνομα του Λέντζου να επιστρέφει σε ταμπέλα!
Ο Νίκος –γέννημα θρέμμα Παγκρατιώτης– γνωριζόταν χρόνια με τον κύριο Χρήστο. Έτσι, πήραν από κοινού την απόφαση να αναβιώσουν το «μπραντ» στο ίδιο σημείο που βρισκόταν παλιά, με τον Νίκο να βρίσκεται πλέον στις επάλξεις, αφού ο κύριος Χρήστος λόγω ηλικίας δεν μπορούσε να είναι ενεργός. Με θέα το Άλσος και την πλατεία Παγκρατίου και σε κομβικό σημείο, τα θαλασσί τραπεζοκαθίσματα του Λέντζου παρακολουθούν όλη τη σύγχρονη ζωή της περιοχής από τις 7 το πρωί: λεωφορεία, τρόλεϊ, αυτοκίνητα, ντόπιοι, οικογένειες, περαστικοί, φοιτητές και εργαζόμενοι δίνουν τον παλμό της πόλης. Στη γωνιά του Λέντζου θα βρεις αρτοσκευάσματα, παγωτό, γαλακτοκομικά, παραδοσιακά γλυκά και πίτες, ροφήματα και έναν μακρύ κατάλογο από κρύους και ζεστούς καφέδες για όλα τα γούστα. Ο espresso είναι specialty και προέρχεται από διάφορες χώρες. Ο περίφημος φραπές του Λέντζου με τη συνταγή του κύριου Χρήστου –ο καλύτερος φραπές στην Ελλάδα– δεν θα μπορούσε να λείπει, για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι.
Ο φραπές δημιουργήθηκε τυχαία το 1957 στη Θεσσαλονίκη,κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Βακόνδιος, σε ένα διάλειμμά του, θέλησε να πιει τον συνηθισμένο του καφέ που ανακάτευε με ζεστό νερό. Δεν βρήκε όμως ζεστό νερό και αποφάσισε να τον ανακατέψει με κρύο. Έτσι, δημιουργήθηκε η εντελώς ελληνική αυτή πατέντα, που δε συναντάται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.
Από τότε ο φραπές μπήκε σε όλα τα σπίτια, συνόδευσε τις πιο ζεστές μας μέρες γεμάτος παγάκια και παγωμένο νερό. Επειδή είναι τόσο εύκολος και γρήγορος στην παρασκευή του, ήταν για χρόνια
ο κατ’ εξοχήν πρωινός καφές πριν τη δουλειά και ο καφές της κατασκήνωσης. Το γεγονός ότι μπορούσε να αραιώνεται με νερό για πάρα πολλές ώρες έγινε –και δικαίως– συνώνυμο της ανεμελιάς και της χαλαρότητας.
Α: Η ιστορία ξεκινάει το 1964 στο Παγκράτι και τον κύριο Χρήστο Λέντζο, που το όνομά του έμελλε να γίνει συνώνυμο του πιο θρυλικού φραπέ της Αθήνας.
Στο ζαχαροπλαστείο του οποίου ήταν ιδιοκτήτης αποφάσισε μια μέρα να πειραματιστεί με τις δοσολογίες του νεσκαφέ… και εγένετο ο φραπές του Λέντζου, τον οποίο από τότε δεν σταμάτησε να ανακατεύει και να σερβίρει.
Β: Μέχρι και τη δεκαετία του ’80 υπήρξε το απόλυτο hot spot της πόλης, σημείο αναφοράς και ραντεβού. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, καλλιτέχνες και πάσης φύσεως και ιδιότητας άνθρωποι περνούσαν καθημερινά τις πύλες του ιστορικού πλέον μαγαζιού για να γευτούν τον θεϊκό καφέ. Μιλάμε για εκατοντάδες καφέδες που σερβίρονταν ημερησίως!
Γ: Για πολλά χρόνια ένας μύθος ακολουθούσε αυτό το ρόφημα· η συνταγή διατηρούταν μυστική και οι παραφιλολογίες και οι μαντεψιές έδιναν και έπαιρναν. Ήταν ένας δυνατός καφές, με πλούσια γεύση και πολύ πηχτό αφρό. Η ξακουστή καφετέρια του Λέντζου έκλεισε το 2013, αφού μέτρησε 49 χρόνια ζωής και εκατομμύρια καφέδες!
info:
Κρησίλα 1, Παγκράτι // Τ: 211 4224289
Διανομή: 07:00-16:00 // IG: @lentzos_pagkrati