Με την πένα του Παντελή Καψή (1880-1963) – Μικρασιατικαί Αναμνήσεις

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι εκδόσεις ΛΟΓΟΤΥΠΟ, αγκάλιασαν την ιδέα για υποστήριξη μιας σχετικής επετειακής έκδοσης.

Έτσι σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υποδεχόμαστε το βιβλίο «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ». Την έρευνα και την επιμέλεια έκδοσης είχαν οι Δημήτριος Θ. Κανελλόπουλος (φιλόλογος Phd) και Ιωάννης Μ. Μιχαλακόπουλος (μηχανικός & ανθρωπογεωγράφος ΜSc).

Το βιβλίο περιλαμβάνει επιλεγμένα κείμενα ενός σπουδαίου Μικρασιάτη δημοσιογράφου, του Παντελή Ι. Καψή (1880-1963), άγνωστα στο ευρύ κοινό, που σχετίζονται με πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις της ταραγμένης εκείνης εποχής.

Ο συντάκτης τους, 25 σχεδόν χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, θυμάται και καταγράφει σε μια σειρά άρθρων σε εφημερίδες, με λόγο σαφή και γοητευτικό, δημοσιογραφικό αλλά και ταυτόχρονα λογοτεχνικό. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης περιηγείται στις πόλεις αλλά και την ενδοχώρα, ανακαλύπτει άγνωστες πτυχές της καθημερινής ζωής των Μικρασιατών, γνωρίζει τους πρωταγωνιστές, συμπάσχει και νοσταλγεί, μέσω της γραφίδας του ξεχωριστού αυτού Τσεσμελή.

Θεωρήσαμε χρέος μας με την έκδοση αυτή να προσφέρουμε κατ΄ελάχιστον στη συλλογική μνήμη για τα εκατό χρόνια από τη θυσία και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες, ύστερα από συνεχή παρουσία εκεί τριών και πλέον χιλιάδων ετών.

Καλό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο…


Ο Ιωάννης Μ. Μιχαλακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και κατάγεται από την Αρκαδία και την Αμμόχωστο της Κύπρου. Μεγάλωσε στις γειτονιές των Εξαρχείων και της Κυψέλης, ενώ τώρα μένει στο Περιστέρι. Την τελευταία εικοσαετία, έχει εργαστεί ως διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός Ε.Μ.Π. στον τομέα των συγκοινωνιών αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα διεθνή οικονομικά και στην ανθρωπογεωγραφία. Αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες, περιοδικά και εφημερίδες για θέματα ιστοριογεωγραφικού ενδιαφέροντος. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Ποιήματα, 1961-1973 (Στέλλα Παναγίδου 2013), Σταυροδρόμια (σε συνεργασία με Μ. Μιχαλακόπουλο 2017), Δώδεκα εκκλησάκια των Αθηνών (εκδόσεις Λογότυπο 2021) και Ιωάννης Θεοφιλόπουλος ή Καραβόγιαννος (1790-1885). Ο Γορτύνιος αγωνιστής της στεριάς και της θάλασσας… (σε συνεργασία με Δ. Κανελλόπουλο, 2021).

Ο Δημήτρης Θ. Κανελλόπουλος γεννήθηκε το 1968 και κατάγεται από την Αρκαδία. Την τελευταία τριακονταετία έχει εργαστεί ως δάσκαλος ή καθηγητής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Είναι πτυχιούχος Παιδαγωγικών, Θεολογίας και Φιλολογίας όπου έχει εκπονήσει και τη Διδακτορική του διατριβή. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται θέματα Ιστορίας, Λογοτεχνίας και Παιδαγωγικής. Έχει πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια, δημοσιεύσεων και ερευνητικών εργασιών. Συνέγραψε τα βιβλία: Γλωσσικός Οδηγός, εκδόσεις Αλέα 1996, Η εκπαίδευση των γυναικών τη μετοθωνική περίοδο. Το Αρσάκειο Πατρών κατά τα δέκα πρώτα χρόνια λειτουργίας του (1892-1902), εκδόσεις Ατραπός 2006 και Ιωάννης Θεοφιλόπουλος ή Καραβόγιαννος (1790-1885). Ο Γορτύνιος αγωνιστής της στεριάς και της θάλασσας… (σε συνεργασία με Ι. Μιχαλακόπουλο, 2021).

Για αγορά πατήστε εδώ.

Σελίδες: 256

Σχήμα: 14 x 20

Χρόνος Έκδοσης: 07/2022

ISBN: 978-618-85724-6-1