qr code

Μια ματιά στο μέλλον

ΣΑΒΒΑΤΟΝ 14 ΔΕΚΕΜΒΡ. 2121

Η ΠΟΛΙΣ ΖΗ

Κάπως έτσι θα είναι αν συνεχίσουμε έτσι


ο απλός ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
αυτής της σελίδος είναι ο κάτωθι:


Κάτι δεν πάει καλά. ΚΑΤΙ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ και χάνεται ενώ ταυτόχρονα κάτι κατακλύζει και δυναστεύει. Και τελικώς, ΑΝ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΊ ΛΙΓΟΣΤΕΥΕΙ Η ΧΑΡΑ;


Μια ματιά ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
μάθε να σκανάρεις κιου-αρ-κόουντ
θα σου χρειαστεί άμεσα


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΛΕΞΕΙΣ, ΤΕΣΣΕΡΑ ΨΕΜΑΤΑ
Γράφει ο Δημοσθένης Κούρτοβικ

ΤΟ ΧΑΡΤΙ
Γράφει ο Παντελής Μήτσιου

HOMO DIGITUS
Γράφει ο Σταύρος Μπουγκάς

ΤΟ QRCODE ΣΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΕΠΙΤΥΧΏΣ!
Γράφει η Λίζα Καμπούρη

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΏΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΏΝ
Γράφει η Ηλέκτρα Τζώρτσου

ΑΣΜΑΤΑ ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Δικτύωση | Εισβολέας ft. Σεμέλη Παπαβασιλείου

Sex Sto Diadiktuo | Locomondo

Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 
Γράφει ο Θράσος Καμινάκης

Η 5η ΑΙΣΘΗΣΗ ένα φουτουριστικό διήγημα φαντασίας ή και όχι

Γράφει η Άντα Κουγιά


Μια ματιά στο μέλλον
ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ

Την απάντηση πλείστων αναγνωστών και αναγνωστριών, τη γνωρίζομε εξ’ αρχής: «Φίλοι μας, εντός ολίγων ετών δεν θα υφίστανται έντυπα. Όλα θα είναι ηλεκτρονικά, διαδικτυακά και κωδικοποιημένα σε αλγόριθμους».
Διεξάγεται αγώνας, ανηλεής και ανοικτίρμων, με έκβαση ακαθόριστη και άδηλη. Αγώνας που δεν αφορά τα έντυπα, αλλά την ίδια την ζωή, τον ίδιο τον άνθρωπο.

Γράφει ο Σωκράτης Λούδης

Ουδόλως μας ενδιαφέρει, εάν ενθυμίζομε γέροντες, μεμψίμοιρους και γογγύζοντες, που, ανήμποροι και πεισματάρηδες, στέκουν ως «εμπόδιο» και ως «τροχοπέδη» στην εξέλιξη. Ουδόλως μας πτοεί, διότι οι επικρίνοντες τους «ανημπόρους», εντός ολίγων ετών –ή δεκαετιών εις την καλυτέρα των περιπτώσεων– θα μετατραπούν εις ενθέρμους χειροκροτητάς ενός «διαδικτυακού θριάμβου». Ο οποίος θα είναι όμως παντελώς σ τ ε ί ρ ο ς, ως ημίονος: θα αδυνατεί να γεννήσει απτές και χειροπιαστές πραγματικότητες στους ανθρώπους, των ενθέρμων χειροκροτούντων συμπεριλαμβανομένων.
Εξεπλάγημεν σφόδρα, όταν νεαρός συνεργάτης μας, υπερεξειδικευμένος στα «δίκτυα» και υψηλόβαθμος ιεροφάντης των μυστηρίων της Νέας Θεότητος, αυτής των «σμαρτ» αντικειμένων, αδυνατούσε –ο δυστυχής– να χειρισθεί ορθώς ένα ευθηνό και ταπεινό μολύβι, ώστε να κρατήσει σημειώσεις επί χάρτου, όταν το «έξυπνο» εργαλείο του τον άφησε «εις τα κρύα του λουτρού» ― τουτέστιν «ξέμεινε από μπαταρία», όπως λένε.
Ας αναρωτηθούν, όσοι τουλάχιστον αρέσκονται να διερωτώνται. Άραγε η ανθρωπότης δεν εχρειάσθη αιώνας αμέτρητους ώσπου να ανακαλύψει τη γραφή; Άραγε, πόσες λεπτομερείς δεξιότητες αναπτύσσει ο άνθρωπος προκειμένου να νοηματοδοτεί με τη γραφή, προκειμένου να αναπτύσσει την κοινωνικότητά του; Άραγε, πόσα ευμεγέθη τμήματα του εγκεφάλου ατροφούν, πόσες κριτικές ικανότητες μαραζώνουν, ενόσω όλο και περισσότερες εγκεφαλικές λειτουργίες εκχωρούνται άνευ όρων στις «σμαρτ» συσκευές; Αλίμονο, δυστυχείς χειροκροτητές! Άραγε, έχετε ποτέ διερωτηθεί πού θα οδηγήσει αυτό –τεχνολογικούς πιστούς και απίστους αμφοτέρους– τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες γενιές;
Τα Νέα Ιερατεία (Έλον Μασκ- Ζούκερμπεργκ και Σια, αυτοί οι σύγχρονοι οιηματίες Αυτοκράτορες) με περισσή αμετροέπεια, αναβλύζοντες εξουσιαστική αλαζονεία, προφητεύουν το μέλλον με αυθάδεια και κυνισμό. Διαδικτυακός έλεγχος των πάντων, έως και των πλέον μικρών συνηθειών, έως και των σκέψεων ακόμη, με τη συναίνεση του χρήστη και την άνευ ορίων ποδηγέτησή του. Ομιλούν περί ενός καινοφανούς διαδικτυακού κόσμου, απηλλαγμένου από τα έρματα και τις ατέλειες ενός «πρωτόγονου» παρελθόντος.
Με όχι και τόσο βραδύ –και οπωσδήποτε σταθερό– ρυθμό, πλάθεται μία Νέα Ηθική. Πλάθεται μια Νέα Πραγματικότητα, η οποία καταστρέφει σχέσεις, βλάπτει χώρους και τελικά αλλοιώνει τον ίδιο τον πυρήνα του ανθρώπου.
Ένας νεαρός Έλλην «επιστήμων», εργαζόμενος στην Εσπερία, κομπορρημονεί, ο μωρόπιστος, ότι αναπτύσσει μια τεχνολογία «6 Τζι», χάρις εις την οποία, εις ένα εγγύτατο μέλλον, ο «χρήστης» θα «αποθηκεύει» εντός ολίγων δευτερολέπτων, δ ι α κ ο σ ί α ς π ε ν τ ή κ ο ν τ α (250) ώρας κινηματογραφικών ταινιών! Υπάρχει αχρηστότερη ανακάλυψη; Ποίος δύναται να παρακολουθήσει ταινία τόσων ωρών; Εκτός και εάν ο εξ Εσπερίας καυχηματίας «επιστήμων», αναπτύξει ειδικά ματογυάλια, εις τα οποία θα προβάλλονται διακόσιες πεντήκοντα ώρες ταινιών υπερταχέως («φαστ φόργουορντ»)!
Ημείς είμεθα υπέρ του ποπ κορν, των γιασεμιών και του υψηλόσωμου έμπροσθέν μας καθήμενου κυρίου, τον οποίο κάθε τόσο παρακαλούμε να χαμηλώσει για να μην μας αποκρύπτει την οθόνη!

Η πιο ριζοσπαστική δίκαιη και απελευθερωτική αλλαγή στον «αιώνα της Τεχνολογίας» δεν θα προέλθει από αυτήν την ίδια, αλλά από την αντιθετική ανάδυση μιας νέας αντίληψης για το τι σημαίνει να είσαι και να παραμένεις ΑΝΘΡΩΠΟΣ.