Ρωτήσαμε τους ειδικούς | Το «μπυροσκόπιο» της πόλης
Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί πολλές ποιοτικές μπύρες στη λίστα επιλογών μας, άπειρες ελληνικές μικροζυθοποιίες έχουν πάει σε άλλο λέβελ το ζήτημα και πολύ σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι από πίσω τους είναι τεχνικά καταρτισμένοι, δημιουργικοί, ορεξάτοι, και ειλικρινά παθιασμένοι με την μπύρα. Χωρίς ποτέ να ξεχνάμε την τίμια μπύρα που μας κράτησε, και μας κρατάει, παρέα χρόνια τώρα, ας πάμε και κανένα γευστικό ταξίδι παραπάνω.
Πολ Εμμανουηλίδης
Ένας άνθρωπος που αγαπάει και γνωρίζει την μπύρα απ’ έξω κι ανακατωτά και είναι και το πρόσωπο πίσω από το Beer Deli, το πρώτο φυσικό κατάστημα με εξοπλισμό για οικιακούς ζυθοποιούς.
Υπάρχει «καλή» και «κακή» μπύρα; Τι είναι αυτό που τις διαχωρίζει;
Δύσκολη ερώτηση. Εξαρτάται από ποια πλευρά θα το δεις. Από τεχνικής άποψης, σαφώς και υπάρχει. Υπάρχουν κακοφτιαγμένες, αλλά και καλοφτιαγμένες μπύρες. δηλαδή αυτές που πληρούν όλες τις προδιαγραφές που πρέπει, π.χ., δεν έχουν επιμολύνσεις, δεν έχουν παραπάνω ανθρακικό κ.λπ. Το αν αρέσουν στον τελικό καταναλωτή, είναι άλλο θέμα. Εδώ ερχόμαστε στο καθαρά υποκειμενικό κομμάτι, αν μας αρέσει εμάς αυτό το στυλ ή όχι. Για να το πάω ακόμη πιο μακριά, αν είμαστε σε διάθεση εκείνη την ώρα να δοκιμάσουμε κάτι τέτοιο ή αν υπάρχουν οι σωστές συνθήκες, όπως π.χ. η εξωτερική θερμοκρασία. Καταλαβαίνεις ότι μια μπύρα με υψηλό αλκοόλ θα καταναλωθεί ευκολότερα τους χειμερινούς μήνες παρά τον Αύγουστο με 45 ºC. Και μιλάω πάντα για τον απλό καταναλωτή που θέλει να ξεκινήσει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο της μπύρας.
Πού οφείλεται κατά την άποψή σου η δημοφιλία της μπύρας;
Η μπύρα ήταν ανέκαθεν το δημοφιλέστερο ποτό, το ποτό που μπορείς να το καταναλώσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Βέβαια ποτέ δεν συμφώνησα με τον αγαπητό κατά τ’ άλλα Jim Morrison και το γνωστό στίχο «When I woke up, I get myself a beer», αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία που έχει να κάνει με την επιρροή της μπύρας στο rock. Η μπύρα λοιπόν δεν είναι «δήθεν», δεν είναι ελιτίστικη, όπως πολλά άλλα ποτά. Σε δέχεται στον κόσμο της χωρίς να σε κοιτάξει αφ’ υψηλού. Ίσως αυτό, σε συνδυασμό με τη σχετικά χαμηλή τιμή, να είναι και ο λόγος της δημοφιλίας της.
Όντως η μπύρα ήταν για χρόνια το φθηνό ποτό. Οι craft είναι αρκετά πιο ακριβές. Πού οφείλεται αυτό; Πιστεύεις ότι πρέπει να πέσει η τιμή τους για να μπορεί πιο εύκολα ο κόσμος να τις επιλέγει και να τις απολαμβάνει;
Μάλλον σου έδωσα πάσα για αυτή την ερώτηση, έτσι; Οι craft μπύρες δε θα μπορούσαν να είναι φθηνές, ούτε θα γίνουν ποτέ. Το φθηνό έχει να κάνει κυρίως με τον όγκο παραγωγής και το κόστος των υλικών. Μια craft μπύρα, που εξ ορισμού είναι μικρής παραγωγής (άρα έχει αυξημένα κοστολόγια και μεγαλύτερες ποσότητες πρώτων υλών), δε θα μπορέσει ποτέ να γίνει φθηνή κοστολογικά, αλλά θα παραμείνει γευστική και αρωματική, πράγμα που οι «φθηνές» μπύρες δεν μπορούν να το πετύχουν. Και για να το δούμε και λίγο πιο σφαιρικά, κανένα προϊόν μικρής παραγωγής δεν είναι φθηνό.
Τι θα έλεγες σε κάποιον για να τον προτρέψεις να αρχίσει να φτιάχνει τη δική του homemade μπύρα;
Αυτό που λέω σε όλους: Γιατί είναι εύκολο, γρήγορο και οικονομικό. Γιατί θα φτιάξει τη δική του μπύρα σε ό,τι γεύση, χρώμα ή αλκοόλ θέλει. Γιατί θα μπει σε έναν μαγικό κόσμο γεύσεων και αρωμάτων, ο οποίος δεν έχει όρια και σύνορα. Νομίζω πως αυτά και μόνο αρκούν για να ψηθεί κάποιος!
Τι σημαίνει μπύρα για σένα;
Μπύρα σημαίνει παρέες, φιλίες, θεματικά ταξίδια και εκδρομές και πολλές πολλές εμπειρίες. Σου ανοίγονται νέοι ορίζοντες, ανακαλύπτεις πράγματα που πριν δεν έδινες καν σημασία, εκπαιδεύεσαι και διαβάζεις ατέλειωτες ώρες απλά και μόνο για να γίνεις ένα κλικ καλύτερος από χθες.
Αν όλα αυτά σου λένε κάτι, νομίζω πως ήρθε η ώρα να μας κάνεις παρέα στον μαγικό κόσμο της μπύρας!
Λουκάς Παπαγγελής
Του ζητήσαμε να μας εξηγήσει τα είδη μπύρας… να η απάντηση:
Τι μπύρα πίναμε μέχρι πριν από λίγα χρόνια; «Τίμια» φτηνή λάγκερ φυσικά και ενίοτε, όταν θέλαμε λίγη πίκρα και γεύση παραπάνω, παραγγέλναμε Pilsner (Κάιζερ ντε!). Κάποιοι εναλλακτικοί επέλεγαν Weiss, ενώ οι μερακλήδες της παρέας έπιναν την κόκκινη που έβρισκες σε κάποια μπαρ (McFarland) ή αντίστοιχα την μοναδική μαύρη (Guinness). Οι «ψαγμένοι» δοκίμαζαν βελγικές μοναστηριακές, αλλά οι επιλογές ήταν πολύ συγκεκριμένες… Και κάπου εδώ τελείωνε το φτωχό ζυθορεπερτόριο.
Fast forward στο 2022 και αν μπεις σε ένα bottle shop θα έχεις κάποιες εκατοντάδες επιλογές από ελληνικές και εισαγόμενες μπύρες. Αν δεν έχεις δοκιμάσει τα παρακάτω είδη παράτα τα όλα, ακύρωσε ό,τι έχεις να κάνεις αύριο και ξεκίνα να πίνεις τώρα!
IPA Το πιο δημοφιλές είδος στον σύγχρονο κόσμο της μικροζυθοποιίας. Συνήθως πικρές και ιδιαίτερα αρωματικές εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας λυκίσκου. Ανάλογα με το είδος του λυκίσκου, θα μυρίσετε και θα γευθείτε τροπικά φρούτα, πεύκο, εσπεριδοειδή, πεπόνι και πολλά άλλα. Οι επιλογές αμέτρητες (East-West Coast, New England, English, Double, Triple, Session).
Pale Ale Το προτεινόμενο είδος για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Διακριτή γεύση βύνης, ισορροπημένη πικράδα και άρωμα χωρίς υπερβολές. Η πρώτη μπύρα της βραδιάς.
Stout & Porter Οι «μαύρες». Καλή η Guinness, αλλά υπάρχουν πλέον επιλογές. Αρώματα και γεύσεις καφέ και κακάο, καβουρδισμένες βύνες, άλλες γλυκές, άλλες πικρές. Από ελαφριές καθημερινές μέχρι θηρία στο 10% αλκοόλ. Ειδική αναφορά στις pastry stout που τα τελευταία χρόνια έχουν ξεφύγει! Έχετε φανταστεί να πίνετε ένα μαύρο γαλακτομπούρεκο; Κάποιοι ζυθοποιοί μάλλον ήθελαν να γίνουν ζαχαροπλάστες. Αν δεν το πιστεύετε, δοκιμάστε την ελληνική μπύρα με γεύση καρυδόπιτα!
SourΟι «ξινές». Κάποιες έχουν μια ελαφριά φρουτώδη οξύτητα και άλλες σου τρυπάνε το κρανίο στη πρώτη γουλιά. Πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές που μπορεί να σας ξενίσουν στην αρχή, αλλά αν επιμείνετε, θα επιβραβευτείτε.
Lages & Pilsner Ωραίοι οι πειραματισμοί, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την ταπεινή αφετηρία μας. Οι σύγχρονες Lager και Pilsner δεν είναι βαρετές. Είναι τολμηρές, αρωματικές, πλούσιες σε γεύση και άρωμα.
Νομίζετε ότι τελειώσαμε; Μπα… τα παραπάνω είδη είναι μόνο η αρχή. Ξεκινήστε την αναζήτηση!
Aλχημιστής
Αν θέλεις να βρεθείς σε έναν όμορφο, ζεστό χώρο, με ροκ ήχους και αισθητική και μπύρα να ρέει άφθονη, τότε ακολούθησε τον κεντρικότερο δρόμο της Πετρούπολης και κάνε στάση στον Αλχημιστή.
Έναν χώρο που δημιούργησαν στις αρχές του 2015 δύο αδέρφια, ο Αλέξανδρος και ο Νίκος, λόγω της αγάπης τους για τον ποιοτικό ζύθο. Μεγάλοι ξύλινοι πάγκοι, ευρύχωρα τραπέζια, τοίχοι που αφηγούνται ιστορίες μπύρας και το μεγάλο ατού: Το ξύλινο μπαρ με τις 21 βρύσες, επιβλητικές, λαχταριστές και έτοιμες για κατανάλωση, όλες από μικροζυθοποιίες τόσο του εξωτερικού όσο και εγχώριες. Σταθερές ετικέτες είναι οι 5, οι υπόλοιπες 16 εναλλάσσονται και είναι οι εκπλήξεις της βραδιάς! Άρτι αφιχθείσες από την Λετονία η Hopalaa και η Arpus. Τις κάνουλες συναγωνίζονται τα 5 ψυγεία γεμάτα με κουτάκια και μπουκάλια από limited editions. Η κουζίνα του Αλχημιστή έχει εξίσου ενδιαφέρον με τα υγρά στοιχεία του χώρου με ποικιλίες λουκάνικων και κρεατικών, burgers και χειροποίητες πίτσες.Αλέξανδρε, αν η Πετρούπολη ήταν μπύρα, τι μπύρα θα ήτανε;
Αν η Πετρούπολη ήταν μπύρα, ξεκάθαρα θα ήταν μια barrel aged Imperial Stout με γεμάτο σώμα, όπως και η ιστορία και η βαρύτητα της πόλης μας και με επίγευση που διαρκεί, όπως διαρκούν και οι έντονες και όμορφες εικόνες της Πετρούπολης σε όσους και όσες την επισκέπτονται. Αλλά και σε όσους επισκέπτονται τον Αλχημιστή μας.
Fun fact:
Beer & Pizza Mondays, που θα πει, με κάθε παραγγελία πίτσας, δώρο η μπύρα.
ΑΛΧΗΜΙΣΤΗΣ
Rock n Roll Beer Bar
25ης Μαρτίου 130, Πετρούπολη τ: 697 629 2604
fb: Αλχημιστής Rock N Roll Beer Bar
ig: @alchimistisbeer
Ζυθοποιΐα Αναστασίου
Σε μία όμορφη αυλή του Χαλανδρίου θα βρεις την μπύρα στα καλύτερά της και πιο φρέσκια από ποτέ. Κι αυτό γιατί η μπύρα της μικροζυθοποιίας Αναστασίου, η οποία παράγεται σε εργαστήριο μέσα στην αυλή, φτάνει στο ποτήρι σου μέσω της Local Pub που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.
Από το 2017, ο Φώτης Αναστασίου και η ομάδα του, θεωρώντας ότι η μπύρα δεν είναι απλά ένα προϊόν, αλλά κρύβει μία ολόκληρη φιλοσοφία πίσω της, δεν έχουν σταματήσει να εξερευνούν καινούργιες συνταγές, η καθεμιά με τη δική της ιστορία και στυλ. Κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα εξαιρετικής αισθητικής ρετρό γραφιστικά της κάθε ετικέτας, γιατί όταν πρόκειται για κάτι που αγαπάμε να προσφέρουμε, η κάθε λεπτομέρεια μετράει. Αυτό το μοναδικό μικρο-φαινόμενο λοιπόν, που ακούει στο όνομα Ζυθοποιία Αναστασίου, μπορεί να σου προσφέρει μία συνολική εμπειρία γεύσεων και εικόνων για να αρχίσεις να βλέπεις την μπύρα, αλλιώς.
Φώτη, αν το φθινοπωρινό Χαλάνδρι ήταν μπύρα, τι μπύρα θα ήτανε;
Θα ήταν σίγουρα μια amber lager σαν την «Βοστωνέζα». Νότες ψωμιού και καραμέλας με ισορροπημένη πικράδα και διακριτικό βυνώδες άρωμα. Τόσο απολαυστική ώστε να μην θες να αδειάσει το ποτήρι!
Ζυθοποιΐα Αναστασίου
Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι | τ: 694 086 4443
fb: Ζυθοποιία Αναστασίου | ig: @anastasiou_brewery