Σενάριο: Γράφοντας για την τηλεόραση με τον Νίκο Απειρανθίτη | IANOS Σεμινάρια
Link μαθήματος: https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/product/6650
Με ιδιαίτερη χαρά σάς ενημερώνουμε πως οι εγγραφές για τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων και εικονογράφησης του Φθινοπώρου ξεκίνησαν.
Τα σεμινάρια φέρουν τη σφραγίδα του ΙΑΝΟΥ και των καταξιωμένων συγγραφέων και επαγγελματιών οι οποίοι διδάσκουν σε αυτά. Σχεδιάστηκαν με γνώμονα την ποιότητα και το πάθος για το βιβλίο, την αγάπη για τη διά βίου εκπαίδευση και στοχεύουν τόσο στη συγγραφική πρόοδο και στην επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων, όσο και στην ενημέρωση και την καλλιέργεια αυτών που αγαπούν το λογοτεχνικό κείμενο και το βιβλίο γενικότερα.
Η αλυσίδα πολιτισμού IANOS, δίνοντας τη μέγιστη σημασία στην προστασία της υγείας των συμμετεχόντων στα σεμινάριά της, καθώς και των διδασκόντων σε αυτά, θα πραγματοποιήσει και τα φθινοπωρινά μαθήματα των διά ζώσης σεμιναρίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης μέσω αντι-covid τμημάτων, όπου η διδασκαλία θα γίνεται με φυσικό τρόπο μέσω της πλατφόρμας zoom, τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες.
Συνεπώς τα σεμινάρια μπορούν να τα παρακολουθήσουν «ζωντανά» (μέσω zoom) εκτός των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάτοικοι από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Δείτε την παρουσίαση των σεμιναρίων της Αθήνας στο:
& της Θεσσαλονίκης στο:
Τα μαθήματα ξεκινούν από 28 Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο των εν λόγω μαθημάτων ο Νίκος Απειρανθίτης διδάσκει στο σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής «Σενάριο: Γράφοντας για την τηλεόραση». Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης μέσω zoom, 14.00-17.00 για δέκα (10) διαδοχικά Σάββατα, αρχής γενομένης από το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου.
Περιγραφή μαθήματος
Οδηγός επιβίωσης… για υποψήφιους σεναριογράφους
Το να μπορείς να σκέφτεσαι με εικόνες, άλλοι λένε πως είναι χάρισμα και άλλοι πως είναι απλά, ένας τρόπος σκέψης. Το να μπορείς να καταγράφεις αυτές τις εικόνες που σκέφτεσαι με μορφή ιστορίας και να τις μεταφέρεις με λέξεις στο χαρτί, ασφαλώς και χρειάζεται κάποια τεχνική, άρα, υπόκειται σε κανόνες. Το να μπορείς να συνδυάσεις όλα τα παραπάνω όμως, είναι σίγουρα μια τέχνη : η τέχνη του σεναριογράφου. Κι αν θελήσεις να γράψεις για τηλεόραση; Τότε σίγουρα, χρειάζεσαι τις αντοχές και τις γνώσεις που σου δίνει η εμπειρία ενός επαγγελματία, για το τι πρέπει και κυρίως, τι δεν πρέπει να κάνει ένας σεναριογράφος αν θέλει να επιβιώσει στον δύσκολο κόσμο της ελληνικής τηλεοπτικής αγοράς.
Στο σεμινάριο καλύπτονται όλες οι πτυχές της δουλειάς που κάνει ένας σεναριογράφος της τηλεόρασης. Ξεκινώντας από τα βασικά της σεναριακής γραφής, τη μορφολογία του σεναρίου και το ξεδίπλωμα της ιστορίας μέσα από τα πιο διαδεδομένα αφηγηματικά μοντέλα, σας δίνει έναν οδηγό βήμα προς βήμα για τη δημιουργία μιας τηλεοπτικής σειράς, όσον αφορά στη δομή και στην ανθρωπογεωγραφία των ηρώων της, αλλά και στις στρατηγικές που χρειάζεται να ακολουθηθούν ώστε να υπάρχει το επιδιωκόμενο καλό αποτέλεσμα, τόσο στο χτίσιμο των σκηνών, όσο και στον τρόπο που διαρθρώνεται ο τηλεοπτικός διάλογος. Μέσα από παραδείγματα, μελέτες περίπτωσης και ασκήσεις, παρουσιάζονται όλα τα format μυθοπλασίας με τα οποία δουλεύει σήμερα η τηλεόραση, η μεθοδολογία που απαιτείται για να φτιαχτεί η Βίβλος μιας τηλεοπτικής σειράς και όλα τα απαραίτητα θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία για να γράψεις (και να ξαναγράψεις) το πρώτο επεισόδιο και τους χαρακτήρες, περνώντας έτσι, από το προσχέδιό σου, σε μια ολοκληρωμένη πρόταση.
Παρέχοντας πρακτικές συμβουλές, για το πώς μπορείτε να κάνετε το σενάριό σας να ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα, το σεμινάριο φιλοδοξεί να είναι ένας απαραίτητος οδηγός επιβίωσης για όσους θέλουν να βρεθούν στον χώρο της τηλεόρασης, με κύριο όπλο το μυαλό τους και τα πλήκτρα του προσωπικού τους υπολογιστή.
Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.
Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ:
http://ianos-seminaria.gr/el/market/application?product=6650
Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)
Ημέρα μαθημάτων: Σάββατο
Δίδακτρα: 340 ευρώ για νέες εγγραφές και 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.
[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.]
Λίγα λόγια για τον Νίκο Απειρανθίτη
Ο Νίκος Απειρανθίτης γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Λ. Σταυράκου αλλά από πολύ νωρίς στράφηκε στο σενάριο. Ανήκοντας στη νέα γενιά που μπήκε στον χώρο του οπτικοακουστικού με το ξεκίνημα της ιδιωτικής τηλεόρασης, άρχισε να δουλεύει ως επαγγελματίας σεναριογράφος από την ηλικία των 26 ετών. Έκτοτε έχει συνδέσει το όνομά του με πάρα πολλές γνωστές τηλεοπτικές σειρές στα δημόσια και ιδιωτικά κανάλια, ασχολούμενος κυρίως με τη διασκευή λογοτεχνικών έργων για τη μικρή οθόνη, δουλειά για την οποία και διακρίθηκε. Πήρε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στα τηλεοπτικά «Πρόσωπα» το 1998 για την διασκευή του μυθιστορήματος της Λιλής Ζωγράφου «Η Αγάπη Άργησε Μια Μέρα» που σκηνοθέτησε ο Κώστας Κουτσομύτης, το Βραβείο Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου το 2000 για τα «Ανίσχυρα Ψεύδη» του Ανδρέα Μήτσου σε σκηνοθεσία Αδριανού Γεωργαντά και το 2009 για την τηλεοπτική μεταφορά στα «Ματωμένα Χώματα» της Δ.Σωτηρίου – πάλι με τον Κ.Κουτσομύτη, του οποίου υπήρξε βασικός συνεργάτης επί σειρά ετών, αρχικά κάνοντας επιμέλεια σεναρίου σε σειρές όπως «Η Πρόβα του Νυφικού» και αργότερα υπογράφοντας αρκετά τηλεοπτικά του έργα («Ο Μεγάλος Θυμός», «Η Τυφλόμυγα» κ.ά.) Έχοντας συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο σημαντικούς έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς, θεωρείται από τους πολυγραφότερους σεναριογράφους της γενιάς του, γράφοντας μέσα σε μια 25ετία για όλα σχεδόν τα τηλεοπτικά format : Από εβδομαδιαία σήριαλ («Το Κόκκινο Ποτάμι», «Δούρειος Ίππος», «Σα Γλυκό Του Κουταλιού» κ.ά.) καθημερινές δραματικές σειρές («Απαγορευμένη Αγάπη») αλλά και αυτοτελή επεισόδια, σε αστυνομικές σειρές («Τμήμα Ηθών») σειρές μυστηρίου («Ιστορίες Από την Απέναντι όχθη» κ.ά.) ψυχολογικά θρίλερ («10η Εντολή») κωμωδίες (“Safe Sex-The Tv Stories”), ενώ έχει γράψει τους διαλόγους και σε πολλά επεισόδια γνωστών καθημερινών σειρών («Γυναίκα Χωρίς Όνομα» κ.ά.).
Εκτός της τηλεοπτικής του ενασχόλησης έχει γράψει σενάρια για ντοκιμαντέρ και ταινίες μεγάλου μήκους για τον κινηματογράφο («Να μ’ Αγαπάς», «Στα όρια» κ.ά.). Έχει υπάρξει για χρόνια μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Μαθήματα σεναρίου παραδίδει από το 2000, σε σεμινάρια για αρχάριους ή προχωρημένους, ενώ έχει εργαστεί για χρόνια στα δημόσια ΙΕΚ, καταρτίζοντας σκηνοθέτες στο αντικείμενο του σεναρίου. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διδάσκοντας στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Περιστερίου.
Παραμένοντας πάντα μάχιμος, είναι στη φετινή σεζόν βασικό μέλος στη συγγραφική ομάδα της τηλεοπτικής σειράς «Καρτ Ποστάλ», η οποία βασίζεται σε διηγήματα της Βικτόρια Χίσλοπ, ενώ συνεχίζει για δεύτερη σεζόν να γράφει για «Τα Καλύτερα Μας Χρόνια» της ΕΡΤ1. Link: https://www.ianos-seminaria.gr/el/users/view/84085
Αναλυτικές πληροφορίες στο www.ianos.gr και στο https://www.ianos-seminaria.gr