Στάσεις Ζωής | Γραμμή 2: Στάση ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Κάτω από την πόλη, υπάρχει μια άλλη πόλη. κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων. Οι μπλε, κόκκινες και πράσινες γραμμές της ΣΤΑΣΥ φτιάχνουν έναν πολύχρωμο χάρτη στην υπόγεια πόλη, που φέρνει στην επιφάνεια μυστικά από το πλούσιο αθηναϊκό παρελθόν και γίνεται το πιο ζωντανό σκηνικό για να ξεδιπλωθούν ιστορίες, μικρές και μεγαλύτερες, που όλες βάζουν το λιθαράκι τους για να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη συνθήκη που μοιάζει με ταινία σε fast forward και έχει ως φόντο σταθερές τροχιές, ήχους σήραγγας, σίδερου και φρένου, κλειστά και ανοιχτά παράθυρα με εικόνες σκοτεινές και φωτεινές που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Αν μπορείς να χαρακτηρίσεις μία βόλτα ιδανική στην πόλη, ή μάλλον χαρακτηριστική της αθηναϊκής αισθητικής, αυτή δεν είναι άλλη από την Πλάκα και τις γύρω περιοχές. Παλαιότερα, πριν το μετρό μπει με τα μπούνια στις ζωές μας, η βόλτα ξεκινούσε είτε από το Μοναστηράκι είτε από το Θησείο. Σήμερα, η καρδιά της βόλτας, η έναρξη ή και η λήξη της, τοποθετείται στην κόκκινη γραμμή και στη στάση Ακρόπολη.

Η μαγεία του μέρους δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός άλλου στην πόλη. Η ενέργεια στους πρόποδες του Παρθενώνα είναι ξεκάθαρα μοναδική και συναρπαστική. Η Πλάκα με τα γραφικά στενά της σε ταξιδεύει στην αρχαία Αθήνα, ενώ η συνοικία του Μακρυγιάννη, γεμάτη με τα νεοκλασικά κτίριά της που ακόμη διατηρούνται, αποτυπώνει την ιστορική συνέχεια της πόλης πολύ μετά το αρχαιοελληνικό μεγαλείο.

Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένας φάρος που το φως του προσελκύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Το μέγεθος, αλλά σε μεγάλο βαθμό και το σχήμα του, προσδιορίστηκε από τα ίδια τα εκθέματά του, ειδικά από τα τεράστια σύνολα των αρχιτεκτονικών γλυπτών, όπως τα μεγάλα αετώματα των αρχαϊκών ναών και κυρίως τα γλυπτά του Παρθενώνα. Η αρχιτεκτονική του μουσείου επιδιώκει με τόλμη, χρησιμοποιώντας υψηλής διαφάνειας υαλοπετάσματα, την οπτική σύνδεση των εκθεμάτων του με το βράχο και τα μνημεία της Ακρόπολης. Συγχρόνως, επιτρέπει την πανοραμική θέαση των ιστορικών λόφων και των βουνών της Αττικής, αλλά και του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, χάρη στα γυάλινα δάπεδα στο εσωτερικό του, είναι ορατός ο αρχαιολογικός χώρος που εκτείνεται στα θεμέλιά του. Με τον τρόπο αυτό, το μουσείο δεν απομονώνεται, αντίθετα γίνεται η συνέχεια του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και δηλώνει τη σχέση του με αυτό.

Στο σύνολό της, όμως, η περιοχή είναι ένα ζωντανό μουσείο, με κάθε γωνιά της να έχει μια ιστορία να πει. Από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι τους Στύλους του Ολυμπίου Διός το ιστορικό συνεχές μιας από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης διατηρείται ακόμη και προκαλεί το ενδιαφέρον όχι μόνο των επισκεπτών αλλά και των ντόπιων που είναι αδύνατο να ξέρουν κάθε λεπτομέρεια της Αθήνας.

Βγαίνοντας από τη στάση του μετρό δεν σε περιμένουν πολύβουες λεωφόροι, αλλά πολύβουες παρέες από όλο τον κόσμο, που θέλουν να γνωρίσουν την ξεχωριστή αθηναϊκή ατμόσφαιρα∙ μυσταγωγική, ιστορική, urban, λευκή και ηλιόλουστη.

  • Εντός των χώρων του σταθμού εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, καθώς και αντίγραφα έργων τέχνης από την Ακρόπολη. Ιδιαιτέρως ξεχωρίζει το αντίγραφο της ζωφόρου του Παρθενώνα που εκτίθεται στις αποβάθρες, καθώς και τα αντίγραφα των γλυπτών των αετωματικών συνθέσεων του Παρθενώνα στις εισόδους του σταθμού.
  • Στα αρχικά σχέδια σχεδιασμού της γραμμής 2 του μετρό και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της κατασκευής του, ο σταθμός Ακρόπολης αναφερόταν με την ονομασία Στύλοι Ολυμπίου Διός και αργότερα Ολυμπιείον, η οποία προερχόταν από τον παρακείμενο αρχαίο ναό του Ολυμπίου Διός, ο οποίος είναι γνωστός ήδη από την αρχαιότητα. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της γραμμής Σεπολίων-Δάφνης, αποφασίστηκε η μετονομασία του σταθμού στο σημερινό του όνομα.
  • Στην έξοδο του σταθμού Ακρόπολη, στην οδό Μακρυγιάννη, διακρίνονται οι ράγες του παλαιού τραμ που συνέδεε την Ακαδημία με τις Τζιτζιφιές, το Φάληρο και την Έντεν και μάλιστα η περιοχή του σταθμού ταυτίζεται με την τροχιοδρομική στάση Μακρυγιάννη που υπήρχε ως το 1957.
  • Στη σελίδα της ΣΤΑΣΥ υπάρχει η δυνατότητα εικονικής περιήγησης 360° όπου φαίνονται τόσο τα ευρήματα, όσο και ο εξωτερικός χώρος πέριξ του σταθμού.

To Pair και η άνοιξη κάνουν το καλύτερο ζευγάρι

Το καλοκαιράκι ξεκίνησε και η ομάδα του «PAIR» σας περιμένει στην καταπράσινη αυλή της με ανανεωμένο menu, vegan επιλογές και πολύ όρεξη, για το πρωινό σας και το απογευματινό aperitivo στο κέντρο της πόλης. Δροσιστική avocado salad συνοδεύει τον καφέ ή το cocktail σας. Οι αντιθέσεις ανθίζουν στο «PAIR». Η επιβλητικότητα της Ακρόπολης, που στέκει αγέρωχη, «μαλακώνει» αντικρίζοντας τον καινοτόμο σχεδιασμό του «PAIR», που λειτουργεί σαν μια αστική στοά σε ένα μέρος που βρίθει ιστορίας. Το γήινο design με την κοφτή γεωμετρία του και την απαλή αισθητική του οδηγεί σε καθαρή ένωση με την ανοιξιάτικη αστική ατμόσφαιρα. Το νούμερο 6 της Αθανασίου Διάκου, κάτω από την Ακρόπολη, είναι δύσκολο να μην γίνει στέκι για κάθε ώρα της ημέρας.

Pair
Αθανασίου Διάκου 6, Αθήνα | Τ.: 216 00 24 276

fb: Pair acropoli
ig: pair.acropoli


Ένα Μπαλκόνι στην Αθήνα

Ένα γευστικό ταξίδι στην Ελλάδα με θέα την Αθήνα είναι ό,τι καλύτερο σου επιφυλάσσει η καρδιά της πόλης. Το Balcony άνοιξε τις πόρτες του το 2016 και βάλθηκε να εξερευνά την Ελλάδα μπουκιά μπουκιά. Ο κατάλογός του αλλάζει κάθε εξάμηνο, ανάλογα με την εποχή, αλλά μένει πάντα πιστός στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Με αυτό το δεδομένο, φέρνει πάντα στο προσκήνιο «πειραγμένες» συνταγές και πρώτες ύλες από γωνιές της Ελλάδας που δεν είναι και τόσο γνωστές, στηρίζοντας έτσι την εντοπιότητα και την ελληνική γεύση.

Με την ίδια λογική έχει φτιαχτεί και η wine list, με προσεκτικά διαλεγμένες προτάσεις από τον ελληνικό αμπελώνα. Φυσικά, θα βρεις και signature cocktail list για να απολαύσεις το ποτό σου κάτω απ’την Ακρόπολη. Όλα αυτά σε ένα σκηνικό με απόλυτο σεβασμό στο αστικό και αθηναϊκό περιβάλλον. Enjoy!

Balcony
Βεΐκου 1, Κουκάκι | T.: 211 41 18 437

fb: @balconyathens
ig: @balcony_athens
www.balconyathens.com