Στάσεις Ζωής | Γραμμή 2: Στάση Συγγρού-Φιξ

Κάτω από την πόλη, υπάρχει μια άλλη πόλη. κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων. Οι μπλε, κόκκινες και πράσινες γραμμές της ΣΤΑΣΥ φτιάχνουν έναν πολύχρωμο χάρτη στην υπόγεια πόλη, που φέρνει στην επιφάνεια μυστικά από το πλούσιο αθηναϊκό παρελθόν και γίνεται το πιο ζωντανό σκηνικό για να ξεδιπλωθούν ιστορίες, μικρές και μεγαλύτερες, που όλες βάζουν το λιθαράκι τους για να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη συνθήκη που μοιάζει με ταινία σε fast forward και έχει ως φόντο σταθερές τροχιές, ήχους σήραγγας, σίδερου, φρένου, κλειστά και ανοιχτά παράθυρα, με εικόνες σκοτεινές και φωτεινές που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Ιστορία, λυκίσκος και τέχνη

Από τις πιο εμβληματικές γειτονιές, το Κουκάκι, εκτός από το γεγονός ότι βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης, εγκολπώνει και ένα σημαντικό τοπόσημο της πόλης, τόσο αρχιτεκτονικά, όσο και κοινωνιολογικά∙ το παλιό εργοστάσιο της ζυθοποιίας Φιξ. Από το 1897, η ζυθοποιία Φιξ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες παραγωγής, μεταφέρθηκε σε μια αδόμητη ακόμη περιοχή στη δυτική όχθη του Ιλισού.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της βιομηχανικής παραγωγής, το εργοστάσιο έπρεπε να ανακατασκευαστεί. Το 1957, ο ανασχεδιασμός και η ανάπλαση του κτιρίου ανατίθενται στον αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μεταπολεμικού μοντερνισμού στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Μαργαρίτη Αποστολίδη. Η ανάπλαση διαρκεί ως το 1961, ενώ ποτέ δεν διεκόπη η λειτουργία του εργοστασίου για να πραγματοποιηθεί. Ο Ζενέτος φτιάχνει ένα υπερσύγχρονο κτίριο με εσωτερική ευελιξία και δυνατότητα αλλαγής χρήσης στο μέλλον. Αποτελείται από έξι ορόφους, ενώ στο ισόγειο είναι τοποθετημένες τζαμαρίες για να μπορεί ο κόσμος που περνά απ’ έξω να βλέπει τον τρόπο παρασκευής της μπύρας.

Μπορεί το κτίριο να εγκαταλείφθηκε το 1970 και η έδρα της εταιρείας Φιξ να έφυγε από την Ελλάδα, ωστόσο το παλιό εργοστάσιο έγινε σημείο αναφοράς της πόλης. Όσο δεν ανήκε σε κανέναν, αλλοιωνόταν τόσο ο χαρακτήρας όσο και η ποιότητά του. Δεν έπαυε όμως να στέκει στη λεωφόρο Συγγρού και να προκαλεί θαυμασμό με την αρχιτεκτονική και τη μοντέρνα αισθητική του. Δεν γνωρίζω, αν ο σταθμός του μετρό δημιουργήθηκε εκεί με βάση τις ανάγκες των γειτονιών, με βάση το γεγονός ότι όλοι ήξεραν το εργοστάσιο ή με βάση άλλο σχεδιασμό.Το θέμα είναι ότι σίγουρα τόσο το κτίριο όσο και ο σταθμός του μετρό αλληλεπίδρασαν στα χρόνια, δημιουργώντας από κάθε άποψη μία εστία πολιτισμού. Επιχειρήσεις, καταστήματα, νεόδμητα σπίτια και αναδόμηση παλιών νεοκλασικών χαρακτηρίζουν τόσο το Κουκάκι όσο και το Νέο Κόσμο.

Η μακρόχρονη ιστορία του εμβληματικού κτιρίου, συνυφασμένη με την ιστορία της Αθήνας και των κατοίκων της αποτέλεσε τον ιδανικό τόπο να στεγαστεί το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το 2020. Το ΕΜΣΤ συλλέγει, διαφυλάσσει, συντηρεί, τεκμηριώνει, ερευνά και εκθέτει έργα της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς καλλιτεχνικής παραγωγής. Συνεχής επιδίωξή του είναι η προαγωγή της καλλιτεχνικής παιδείας και η ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά τον σύγχρονο πολιτισμό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και της εξειδίκευσης σε θέματα μουσειολογίας, ιστορίας και θεωρίας της σύγχρονης τέχνης. Αναπόσπαστο κομμάτι των ιδρυτικών σκοπών του αποτελεί η ανάδειξη πρωτοποριακών και πειραματικών καλλιτεχνικών τάσεων και η παραγωγή οπτικοακουστικών έργων με νέα μέσα.

Αν δεν το έχετε επισκεφθεί, είναι κάτι που αξίζει να κάνετε στην πόλη. Χαθείτε στο Κουκάκι και συνδεθείτε με το παρελθόν και το μέλλον μιας Αθήνας που εξελίσσεται στο χωροχρόνο.


Ο Σταθμός Συγγρού-Φιξ ανήκει στην κόκκινη ή αλλιώς γραμμή 2 του μετρό. Πήρε το όνομά του από τη Λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού, κάτω από την οποία βρίσκεται, καθώς και από το παλαιό εργοστάσιο της ζυθο-
ποιίας Φιξ που βρίσκεται απέναντι από την έξοδο. Είναι από τους πρώτους σταθμούς μετρό που άνοιξαν στην Αθήνα.

  • Στα αρχικά σχέδια της γραμμής 2 του μετρό και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της κατασκευής του, ο σταθμός Συγγρού-Φιξ αναφερόταν με την ονομασία Νέος Κόσμος και ο σημερινός σταθμός του Νέου Κόσμου θα έπαιρνε την ονομασία «Ανάλατος» (από την οδό Μάχης Αναλάτου). Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της γραμμής Σεπολίων-Δάφνης αποφασίστηκε η μετονομασία του σταθμού στο σημερινό του όνομα.
  • Από τις 19 Ιουλίου 2004, ο σταθμός Συγγρού-Φιξ προσφέρει τη δυνατότητα μετεπιβίβασης από το μετρό στο τραμ της Αθήνας, μέσω της στάσης τραμ Φιξ της γραμμής 6,
    η οποία δίπλα στον σταθμό του μετρό.
  • Τα εγκαίνια του σταθμού έγιναν στις 15 Νοεμβρίου 2000. Τότε, το μετρό επεκτάθηκε έως τη Δάφνη (5 χλμ πλέον του ήδη υπάρχοντος δικτύου), περιοχή στην οποία μπορούσες να βρεθείς σε 6 λεπτά, ενώ το εισιτήριο έκανε 250 δραχμές.

Πηγή: Wikipedia.gr


«This is Loco» far from local

(Γραμμή 2 | Στάση Συγγρού-Φιξ | 100m.)

Από τους πιο εντυπωσιακούς χώρους στο Κουκάκι, όχι μόνο αισθητικά αλλά και γευστικά, το This is Loco έχει δημιουργήσει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα και έχει βρει τη θέση που του αρμόζει ανάμεσα στα αγαπημένα μέρη της πόλης.

Ανοίγει από το πρωί με εκλεκτό καφέ (κάθε μήνα αλλάζει και ο specialty coffee, ώστε να δοκιμάζουμε διάφορες ποικιλίες από Αφρική ή Λατινική Αμερική), σε χορταίνει με το brunch του, ενώ σε ξεκουράζει με τις mexican fusion επιλογές, που συνδυάζονται άψογα με τα signature cocktails του καταλόγου, τα οποία έχουν διαμορφωθεί με γνώμονα τον απόλυτο συνδυασμό γεύσεων. Το απόλυτο «place to be» όχι μόνο για διάλειμμα, αλλά και για meetings, διαφόρων ειδών events ή καλλιτεχνικές εκθέσεις.

Φαλήρου 47, Κουκάκι | Τ.: 210 92 45 654
fb: This is Loco
ig: thisisloco_athens
www.thisisloco.gr


Κρητικά εδέσματα στην καρδιά του Κουκακίου

(Γραμμή 2 | Στάση Συγγρού-Φιξ | 160m.)

Η Κρήτη ήρθε στην οδό Δράκου και δημιούργησε ένα στέκι που οι γεύσεις του θυμίζουν τις συνταγές μιας παραδοσιακής νοικοκυράς. Αυτό ήθελαν να πετύχουν ο Στέφανος με τον Μανώλη, που φέρνουν στο Κουκάκι πρώτες ύλες και εδέσματα απευθείας από το νησί. Από την κουζίνα βγαίνουν οι πιο νόστιμες επιλογές. Το γαμοπίλαφο και οι χοχλιοί, ως γνήσιες συνταγές-εκπρόσωποι της κρητικής κουζίνας, κλέβουν την παράσταση, αλλά οι μεζέδες και οι σπιτικές πίτες, όπως και όλα τα κυρίως πιάτα, λιώνουν στο στόμα και σε ταξιδεύουν στην αυθεντική γαστρονομική παράδοση του νησιού.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι νότες από λαούτα και βιολιά, έτσι συχνά πυκνά οργανώνονται live για να συνοδεύσουν τα παρεΐστικα γεύματά μας. Όλα αυτά, με την ξακουστή κρητική φιλοξενία να είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα.

Δράκου 10, Κουκάκι | Τ.: 216 07 04 590
fb: Κουκάτσι
ig:
@koukatsiathenskoukaki